lørdag 1. september 2012


 

Feiring hele året?

 

 Det skulle vi vel klare å leve med, men når det gjelder akkurat denne feiringen så må du kaste deg rundt i et luftig virtuelt svev, ta en grasiøs flikk flakk og ja nemmelig! Lande på beina! Eller du kan ganske enkelt melde deg på med opp til 3 lodd på Rantenhagens feiring av seg selv. Dypt inderlig og veldig ektefølt med andre ord. Dette er en av få muligheter til å glede seg selv, slekt og ellers gode venner med lille Otto sine elleville krumspring. Vil hjemmets lune hule noen gang bli den samme?! Her snakker vi skrekkblandet fryd. Grøss og gru. Himmel og..
 
Nei der skjedde det som ikke skulle skje. Igjen. Fru Ranten aser seg opp til uante høyder og må med en kraftanstrengelse lande seg selv pent ned på hagebenken igjen. Bli med å feire! I morgen er det trekning av 3 stk heldige vinnere. Og om noen skulle lure. Jeg sender selvfølgelig ut premier til våre kjære naboland, om dere vil være med?
 Primula
 
Allium flavum

En av de koseligste syslene i hagen er å høste frø. Til deg og til meg. Pitte små og store og røde som tyttebær. La dem kile litt inni hånden før de trygt lander i hvert sitt kaffefilter med både for og etternavn. Noen frø er ikke spesielt glade for å ligge i en pose og sture til noen finner det for godt å så dem. Nei disse vil rett i mørk jord, finne seg godt til rette og planlegge en tidlig vår. En av disse er Podophyllum hexandrum. Fotblad blant nære venner.
 
 
Podophyllum hexandrum
Sant de er vakre?! Frøstandene. Byr på dyrebare frøskatter som lover godt for en ny vår. Hos deg og hos meg. De som ikke høstes får glede oss gjennom hele vinteren. Snakker meg om!
Meconopsis horridula
Sjarmørene i kul blå trikot har fått sparken . Om de ikke lider samme skjebne som Karius og Baktus ,som nok fremdeles driver rundt på en flåte ute i havet etter stor inspirasjon fra Heyerdahls Kon-Tiki seilas, så har de fått en luftig ferd ut for rantenkanten. Rett ut og rett ned med andre ord. Grunnen til denne brå, og for noen kanskje uventede vendingen, er at Fru Ranten oppdaget at det ikke var snakk om noen få individer som danset flat tango på Aconitumens autostradaer av en stilk. Nei i dag har vi sett medaljens bakside, eller skal vi heller si bladets underside. Der var populasjonen fullt på høyde med for eksempel Tokyo eller andre tett befolkede byer det er naturlig å sammenligne seg med. Nå får de klare seg der ute i jungelen og eventuelt dyrke sin egen mat…

 Codonopsis clematidea
 
Dagen i dag har fram til akkurat nå vært en ren bonus. Det skyldes det faktum at det var meldt store mengder regn fra morgenen av. Dette uventede gode været har ført med seg både opp og nedplanting, frøsanking, såing og for Hr Ranten sin del oppkutting av ved som skal varme oss gjennom kalde vinterkvelder. Det kaller jeg bonus!Vinnerne av gavedrysset offentliggjøres etter kl. 21:00 i morgen!
 
 Primula vialii
Hei så lenge!

8 kommentarer:

 1. Så mange flotte frøstander, berre lækkert! De har absolutt sin prydverdi i seg selv! Ikke mye som er så givende som å sanke frø i hagen, og dele med hagevenner! Herlig!

  SvarSlett
  Svar
  1. Frø er delt glede og er det noe alle vet, så er det at det er et gode :)

   Slett
 2. Så flink du har vært som har fått gjort alt det på en dag! Jeg synes de frøene til Podophyllum er så vakre. Ha en fin søndag :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Frø fra foblad er store og røde og veldig flotte :) Det er nesten som å plukke tyttebær :)

   Slett
 3. Det er bra noen av oss er flinke til å samle frø. I år har jeg vært ganske så sløv på frøsanking, men jeg har derimot vært svært så ivrig på å klippe ned frøstander før de ble modne. Alt mulig rart sådd seg i hytt og vær i fjor, så i år gikk jeg for føre var prinsippet :-)

  Men... kanskje til neste år?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes det er litt meditativt å gå runt i hagen og høste frø :) Men selvfølgelig, det er en fordel med godt vær :) Når det gjelder de som sprer seg i overkant så har jeg nok litt å hente.., men de fleste småplantene får nye eiere :)

   Slett
 4. Så flink du er! Frøene har liksom seilt i sin egen sjø eller vind i år. Godt du samler litt spennende saker :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for sist! Hyggelig å hilse på :) Det forplikter jo litt nå når jeg har tatt på meg nye oppgaver i BK :)

   Slett