torsdag 27. september 2012


Mannen og havet

Ja når Fru Ranten frister lykken i Sverige drar Hr Ranten ut på store blå. Skitt fiske! Ønsker Fru Ranten. Og du og du! Se hva han har høstet fra havets skattkammer! Opp fra det dypeste dypet langt der ute hvor hav møter himmel. I en uendelighet. 
 
Og etterpå kan vi trylle fram de deiligste fiskemåltider med de aller beste råvarene store blå kan by på. Vi snakker torsk, lange, brosme, hyse, sei og pale.. Vi kan by på Hr Rantens hjemmelagede fiskekaker med nybakt eplekake med is. Og eplene? ja de kommer selvfølgelig fra hagen! Komprimert lykke. Mmmm..

  

Så kom den dagen. Den dagen som solen skinte og Fru Ranten skulle sette løk. Her og der. Og litt rundt om kring. Mens solen skinte mykt og lunt inn i Rantenhagen. En løk her og en løk der. Og kanskje noen her? Små samtaler med seg selv. Elle melle.. to i spann en i rand.. tikk takk.. Sånn rusler hun rundt. I sitt eget hode. Og langsomt men sikkert flytter nye lekre løk inn i Rantenhagen. Ett to.. Og sånn skinner solen. Inni og utenpå. Fyller rent gull på tanken. Før høstmørket mykt folder seg rundt hagen.
 
 

Høstdorske innsekter nyter varme stråler fra lav sol. Snart er det slutt. For insektene. Som smykket hagen. Hagesmykker. Vakkert men ikke? Snart skal innsektene finne vintersøvnen i mørke kroker. Hr Ranten har listet seg innpå med sin superlinse og ingen flue kan føle seg trygg. Mon tro om noen kunne trenge en liten barbering? Sinnsykt skarpt spør du meg. Helt vanvittig. Bra.
 
Bildet er tatt av Hr Ranten med en eldre 200 mm Nikon macrolinse
Så er det høst. Og det er helt ålreit. I dag kom premien fra Moseplassen. 17 deilige poser fylt med løk. Vi skal tapetsere plenen med krokus i de lekreste nyanser. Villtulipanene skal få utvalgte plasser i hagen, så kan vi treffes over en kopp kaffe. Titt tei. Lekre store tulipaner skal få bo i rause urner sammen med fylte påskeliljer og pryde inngangen til huset. Det skal bli så bra! Takk Anne!
Nå høstes de siste frøene i hagen.
I dag var det Glaucidium palmatum.
Så ligger de vakre frøkapslene til tørk.
Med sin dyrebare last.
Kimen til nytt liv.
 
 


God kveld

 33 kommentarer:

 1. Fantastiske bilder, igjen og igjen! Kan jeg spørre deg hvilken superlinse Hr. Ranten bruker? Heldige du som vant løk. Det blir nok flott til våren!
  Ha en god natt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker og bukker! Og snur seg i ring :) Alle bildene med unntak av fluen (som nå er merket) er tatt med en helt vanlig Nikon linse ED 18-55 mm som fulgte med kamera. Jeg bruker kun denne linsen, fordi den er lett og hendig og fult ut dekker mitt behov. Fluebildet er tatt av Hr Ranten som har brukt en eldre 200 mm Nikon macrolinse.

   Slett
 2. Du tar så utrolig flotte nærbilder av blomster og insekter! Er det lov å spørre hva slags linse denne superlinsen din er?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elin! Hyggelig at du kom innom :)
   Som du ser over er alle bildene, med unntak av fluen, tatt med en såkaldt kitlins. Dvs den linsen som følger med kamera når du kjøper det.

   Slett
  2. He-he, ser at jeg og Marit lurer på det samme samtidig:)
   Takk for svar!

   Slett
 3. Hei, og takk for hyggelig følge til Sverige!
  Her er også løkene kommet i jorda, så får vi krysse fingre og tær for at vinteren ikke blir for ille slik at det blir et flott syn til våren!
  Ha en flott helg i høst-sola, det er bare å nyte den når den er der!
  Hilsen Viggo

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det var flott tur :) Vi er optimister og gleder oss til den flotteste våren. Ever! God høst der oppe i nord!

   Slett
 4. Så herlige bilder og så godt med nyfanget fisk!! Vi bor ved havet (om man nå kan kalle Östersjöen for et hav), men fisk er det dessverre dårlig med her.
  Fantastiske insektsbilder dere tar! Jeg synes det er moro og intressant å betrakte insektene i hagen, men så fine bilder som dette har jeg forelöpig ikke fått til:-)
  Heldige oss som har lök å plante - jeg skal også gå ut og gjöre det.....om det nå bare kunne slutte å regne noen gang!
  Ha en fin fredag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Når man først får interesse for planter så er det ikke til å unngå at man også oppdager alle de som bor der ute i jungelen :)

   Slett
 5. Åååå deilig med ferske fiske måltid mmmmmmm.
  Bilda dine er veldig flotte og eg vart heilt betatt av fluga. Rart å sjå kor vakker den egentlig er....
  Du har litt av ein kosejobb med løkplantinga di. Den flotte premien....kjekt.
  Ha ei super flott plante helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk MarJE. Ja nå skal det bli godt med helg og forhåpentligvis også litt oppholdsvær til løkplanting :)God helg til deg også!

   Slett
 6. Herlig å kunne høste fra det enorme spiskammeret dere har like utenfor hagen! :-D Jeg er sikker på at torksen smakte fortreffelig!
  Det blir spennende å se resultatet av løkplantingen din i bildeform her inne til våren! :-D
  Ha en fin dag.
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Selvfisket fisk smaker alltid bra :) den blir nemmelig sløyd, renset og filitert umiddelbart og så er det enten rett på bordet eller rett i frysen :) God helg Stein!

   Slett
 7. Nam nam, deilig med fersk fisk, og tenk på alle de gode hjemmelagde fiskekakene.....Blir sulten, jeg nå! Den mannen din er en racer til å ta bilder. Snakker om skarpe macrobilder!
  Og tenk så vakkert det blir i Rantenhagen til våren når alle Anne-løkene blomstrer! Det kommer til å bli litt av et syn :)
  Ønsker deg god helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Et bilde :) Hr Ranten har kun små og skjeldne gjesteopptredener. Her må jeg gjøre alt "arbeidet" selv :) Kanskej han må lage sin egen blog? Vi gleder oss hemningsløst til våren og løkblomstringen! God helg til deg også!

   Slett
 8. Vakkert skrevet av Fru Ranten om både Herr og hage. Det er en fryd å lese bloggen din :)
  Ha ei herlig helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du er spå grei altså :) Takk og god helg til deg også :)

   Slett
 9. Deilig med fersk fisk, og så litt på lur i frysen. Det kan bli mange deilige måltider av det. I dag blir det mors hjemmelagde fiskekaker hos meg.
  Flotte bilder! Detaljene kommer virkelig fram på fluebildet.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Lite som slår fersk fisk på menyen :) Ellers er nystekte varme fiskekaker og kald pils også en høgdare :) God helg til deg også!

   Slett
 10. Nydelige blomster og dermed bilder- som alltid! Mange av blomstene er, som jeg har kommentert tidligere, ukjente for meg. Er det mest stauder eller sår du frø inne og planter ut sommerblomster?
  God helg, og jeg krysser fingrene for ei fin høsthelg både der og her!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette er en blanding av kjøpte planter og løk samt mye som jeg har sådd selv. Jeg sådde mange hundre stauder hvert år, men nå har jeg trappet litt ned. Samme med sommerblomster. De har jeg også sådd mange av tidligere. Det er litt med hva man rekker over :) Men bildene er nok i all hovedsak av flerårige planter, løk og trær :) Ønsker en god helg til deg også Grete!

   Slett
 11. Det är så njutbart att studera dina bilder. Den avdankade floxen är nästan lika vacker som jag;)))! och flugan är ju en riktig snygging på nära håll - också en fin studie om en önskedröm för den som gillar att teckna med blyerts eller tusch.
  Smakade fisken bra?/Anja

  SvarSlett
 12. Fisken smaker alltid :) Utenom det å hage så er havfiske en av favorittsyslene våre. Sitte i en lietn båt på det store havet og fiske. Sånn kan jeg sitte en hel dag :) Hav og himmel, fisk og sjøfugl. Er vi riktig heldig kan det dukke opp en nise eller to. Det er jo prikken over ien da :)

  Ja det gjelder å eldes med verdighet :) Og det har floksen virkelig levd opp til :) Insektene blir direkte grøsselig fine, om man går nære nok :) God helg!

  SvarSlett
 13. Mmmm, ingenting er som hjemmelagde fiskekaker!! Nå må man nyte det deilige høstværet utendørs så mye man kan før snøen og kulda kommer:-) Fine hagebilder også, du tar noen utrolige nærbilder:-) Ha en fortsatt fin helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja mmmmm :)Oi! Der så jeg ekornet uetnfor! Da må jeg løpe! God helg!

   Slett
 14. Kjempeflott! Liker bildene og historien =)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk og hyggelig at du kom innom Dagfinn :)

   Slett
 15. Underbara bilder!
  Hoppas fisken smakade bra :=)

  Fortsatt trevlig helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Helen :) Det gjorde den! Fortreffelig :) God helg til deg også

   Slett
 16. Och mitt sinne svämmar över av avund. Avund över fisk från havet. Över havet som är ständigt närvarande nedanför Rantenhagen. Över de vidunderliga bilderna som fångas både med äldre och nyare objektiv. Över alla lökar som planteras i hundratal i hagen deres. Över att solen lyser där men inte här...
  Jag kryper in i min skogshåla och låter avunden rinna ut över bräddarna.
  Men jag skickar varma helgtankar till Ranten och människorna där!
  Eva

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja du kan nå få sagt det Eva. Det som sies skal :) Alt vel til deg også! I skogen :)

   Slett
 17. Lange (eller Longe) er god fisk, hvit og velsmakende. Nammenam :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er en skikkelig god matfisk :) Vi må gjerne litt utpå for å få denne, og brosme for den slags skyld, og vi agner gjerne med makrell om vi har :)

   Slett