fredag 31. oktober 2014

Vi kan ikke klage.Her vi sitter inne i lun varme fra vedovnen. Tørt og godt har vi det her i stuen. Sånn er det ikke alle som har det nå når værgudene har skylt sin vrede inn over oss.


Så får det stå sin prøve at de siste av hagens Crocus har lagt seg i stabilt sideleie etter å ha vært utsatt for utilbørlige mengder vann. Et løkhus er en besnærende tanke på sånne dager?


Selv om vannet, som ubønnhørlig strømmer ned, gjerne ombestemmer seg og velger nye veier fremfor gamle så har vi styrt unna de store katastrofene. Her i Rantenhagen. Vi føler med de som ikke har vært like heldig.


Årets siste sommerblomster fikk komme innomhus akkurat i tide.


En liten dagsfersk lykkepille kan vi utrolig nok by på. Feil årstid sier du? Neida, denne lille snøklokken skal blomstre på høsten. Håper den ikke lar seg skremme av været og at den blir med oss til neste år også.

Galanthus peshmenii

Vi har et lite plantemysterium som vi håper noen der ute i bloggland kan hjelpe oss med! Denne klatreplanten vokste på en vegg i Uppsala Botaniska Trädgård og den fanget umiddelbart interessen. Kanskje i druefamilien? Noen som vet?!


Mysteriet er løst! Jeg la ut spørsmålet både på hagegal.no og på Hageselskapet.no/ hagepraten. Navnet er Ampelopsis brevipedunculata. Ikke bare har jeg fått navnet på plass men jeg har nå også litt mer kunskap om planten.

(Det kan nevnet at det til min store forskrekkelse (!) hadde falt 3 bær ned i lommen min… Frøene er nå sådd og vi håper på spiring til våren!) 


Ampelopsis brevipedunculata

Vi deler på Skywatch Friday

Cyclamen hederifolium

Noen velger seg høst og vinter. Og takk for det!God helg til dere!

38 kommentarer:

 1. Eine sehr schöne Fotoserie...
  und die blätter fallen von den bäumen...
  Liebe Grüße, Karin

  SvarSlett
 2. Hei!
  Prøv å Google på denne: Vitis vulpina. Finner noen bilder som likner på din plante.
  Regner med at siden snøklokken din blomstrer nå så betyr det at dere får masse snø til vinteren :)
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Svaret var Ampelopsis brevipedunculata! Men i druefamilien ja :-)) Masse snø?! Iiiik! Vi nekter! Selv om det kanskje hadde vært å foretrekke noen ganger? Å få nedbøren i litt fastere form.. I dag har 14 varme og regn (..) Tuen takk for frø som kom i posten i dag :-)) 3 oktober er notert! Langhelg?! God helg fra oss!

   Slett
 3. Smukke billeder og vidunderlig efterårs buket.

  Så lærte jeg noget nyt, jeg vidste ikke man kunne få efterårs Galanthus.

  God weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Gitte! Bare for å gjøre fristelsen enda større; Det finnes mange forskjellige snøklokker som blomstrer på høsten! Jeg tror de fleste vil trenge både litt beskyttelse og god drenering :-)) God helg!

   Slett
 4. Hei Fru Ranten

  Bladene på din vildvin fra Uppsala ser ikke delte ud - mon ikke det er: Parthenocissus tricuspidata?

  Ja, det er forfærdeligt for dem der bliver udsat for vandflommen i de berørte elve - hvorfor har man dog bygget så nært? at måtte evakueres og se sit hjem skylles bort ønsker vi ikke for nogen!

  Nej vi kan ikke klage...

  Ha en dejlig helg Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Mysteriet er løst og svaret er Ampelopsis brevipedunculata :-)) Sølvvin på dansk! Og vi håper frøene fra de tre bærene, som på mystisk vis trillet ned i fruens lomme, finner det for godt å spire til våren :-))

   Det blir nok slutt å bygge så nært etter disse ødeleggelsene. Vi må nok belage oss på enda mer ekstremt vær i årene som kommer. Dessverre.

   En deilig helg til deg også Karsten!

   Slett
 5. pretty images, love the raindrops on the branches and the rainbow is so pretty.

  SvarSlett
 6. Høstslitne blad og blomster (bilde fire og fem), trylles fram til å bli vakre buketter.
  Bra jobbet :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at du var med på å løse mysteriet mitt på hagepraten! Jeg elsker å lage buketter av blomster fra hagen men er gjerne litt gniten på sommeren. Da er jeg jo likevel mest ute? Men nå er jo det å ta dem inn rett og slett livsforlengende :-)) For blomstene da..

   Slett
 7. Härligt hösttolkning! Men fru Ranten då!!! den där snödroppen gjorde plötsligt mig till galanthofil ;-)))! DEN måste jag börja jaga! Jag är betydligt mer förtjust i höst- än vårlökar. /Anja

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kjøpte 2 stykk av denne hos Peter på Løklørdag i høst. Det var Håkan Straub som solgte dem og enda flere sorter :-)) han har jo løkene sine i løkhus og dermed beskyttet. Mine er plantet i et sydvendt grusbed som ligger litt beskyttet til og jeg tenker å legge en stein over løkene for å beskytte litt mot vinterregnet.

   Du må komme til Peter neste høst Anja!

   Slett
 8. Gorgeous shots of the autumn leaves. I hope it has stopped raining now...

  SvarSlett
 9. Pretty series of images. I love the colorful leaves and the beautiful rainbow.. Great post, have a happy weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you eileeninmd! And a happy weekend!

   Slett
 10. Nei, du har nok vært veldig heldig i hagen din, for det er tross alt ikke så langt til de stedene som har vært flomrammet! Huff, når jeg ser bildene på tv føler jeg virkelig med dere som bor i vest, for sånt oppleves veldig sjelden her. Takk og lov!
  Nydelige bilder som alltid, og snøklokken var veldig søt!

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi ser at nabolagets elv har gått langt ut over sine bredder og nok har gitt skader i kjelleren til de som bor nærmest. Men ikke her. Bank i bordet! Det skal vel litt til at logen går så høyt?

   God helg!

   Slett
 11. Vakre bilete!
  Takk at du deler for å vise at hausten kan vere vakker!

  Fin november helg :-)

  SvarSlett
 12. Fin høststemning i Rantenhagen. Ja, vi tåler godt det vannet som har kommet her på Østlandet. Føler stort med dem som har mistet mye eller alt i uværet. God helg til deg.

  SvarSlett
 13. Så flotte høstbuketter du rakk å ta inn før regnet gjorde slutt på resten. Nydelig!
  God helg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Gerd og god helg til deg også :-))

   Slett
 14. Excellent images! That tiny flower is remarkably intricate and beautiful despite its small size.

  SvarSlett
 15. Nydelige høstbilder! Jeg hører til dem som elsker høsten, samler på farger og får mer tid til å slappe av og tenke. Deilig
  God søndag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nå er vi snart der hvor den eneste fargen som er igjen er grått :-D men den skal det jo finnes mins 50 nyanser av så... God søndag!

   Slett
 16. Så koselig med en bukett så sent på året=) Hagen din inneholder så utrolig mye morsomt=) Fin søndag til dere=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var nok de siste for i år :-)) Nå går resten av sommerblomstene i komposten.. God søndag Vibeke!

   Slett

 17. what a beautiful, beautiful series… our weather has been much the same the past few days. That teeny tiny blossom in your hand is exquisite, wow. I hope you will consider sharing with I Heart Macro, it opens every Sunday evening at 8pm EST and remains open until the following Sunday when we start again.

  SvarSlett
 18. Vilken näpen vacker Cyklamen!!!
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja de er som små smykker i høsthagen! Og veldig lette å så selv for de som har lyst til å prøve :-)) Men du har dem jo allerede i hagen?! Klem. Marit

   Slett
 19. Lekre blomster! Så søt den lille snøklokken var! Og Cyclamen falt i smak til meg ja.
  Ja, det har virkelig gått for seg i vest. Vann er skumle greier i store mengder.
  Flott bukett! En koselig tid nå på høsten også. Ha en fin tirsdag!

  SvarSlett
 20. Härliga höstbilder. Den höstblommande snödroppen föll jag för. Har provat Galanthus reginae-olgae men den trivdes inte hos mig.
  Birgitta

  SvarSlett