søndag 25. oktober 2015

Attadale Gardens and a visit to the Youngs' garden.


Skottlandsturen ble avsluttet med besøk i to praktfulle hager. Veldig forskjellige men begge magiske på sin måte.


Første hage ut var Attadale Gardens. For en praktfull hage! Og du, vi snakker fremdeles oktober måned, og se den blomsterprakten! Det gjelder å velge de riktige staudene?! Det er lov å la seg inspirere! Vi hadde vel i grunnen ikke takket nei til et lite minislott (!) heller, men vi får vel ta til takke med vår egen ringe bolig (…)

Om du følger linken over kan du lese om de forskjellige rommene i hagen. Selv om vi lot oss begeistre over høsthagen så kan jeg vare ane hvilket lekkert skue hagen er på våren? Full av rhododendron i blomst! Grøsselig vakkert vil jeg tro?!
Hagen, eller skal vi kalle det en lite park, hadde mange artige skulpturer. Se bare denne!


Men av hagens mange spennende områder så var det hagens meget spesielle glasshus som virkelig fanget vår oppmerksomhet.


Et " geodesic dome greenhouse", altså et rundt glasshus bygd opp av trekanter. Vi har lekt oss med tanken på vår egen " geodesic dome" ute i Rantenhagens jungel, men da tror jeg jammen vi må konstruere og bygge den selv for dette var eksklusive saker. For å si det pent (…) Men vi lar drømmen leve!
Drivhuset inneholdt en stor samling med bregner og det samme gjorde området rundt. Utrolig tøffe disse trebregnene?! Hr Ranten er med for vise størrelsen. Vil ha! Men jeg tror ikke de er herdige nok for utendørs bruk her hjemme? Trebregnene altså..


Fru Ranten i det grønne!

Vi forlot Attadale Gardens med retning Aberdeen. Med allsang I bilen og godt humør var vi på vei for å besøke hagevenner. Midt i "alle fugler små de er", eller noe i den gaten, ja så gikk bilen i spagaten! Vi endte i et dyp hull i veien og der sto vi langs en landevei med flatt dekk.. 


Det er som å bli liggende vindstille med en seilbåt, du kan være sikker på at det ikke finnes en eneste fisk i en mils omkrets, som kunne bite på kroken og korte ned ventetiden (..) Men Fruen fant seg en halvdød humle som ble fotografert fra alle kanter og litt til.. Ja sånn gikk nå timene (…)


Dekkbytte førte igjen til at vi måtte skifte bil i Inverness og forsinkelsene ballet på seg.. Med middagsavtale i Aberdeen var det kjapp kjapp og ut på veien igjen, men nå kom kveldsmørket (…) Har du prøvd å kjør på venstre side av veien uten gatelys i 120 km i timen?! Ikke gjør det! Jeg får mageknip bare jeg tenker på det… Men Hr Ranten styrte med stø kurs og vi ble tatt vel i mot tross flere timers forsinkelse.

Molly and Megan, but who is who?

Det ble ingen hagevandring i tussmørke (joda, jeg gjør det når jeg kommer hjem fra ferie..) men etter en god natts søvn ble det hagevanding i morgenlyset. Det er andre gangen vi besøker Ian og Maggi, sist gang var det i juli måned, og det er alltid noe spennende å finne!

 Og hvem er en hund etter kunst?!


Jeg kjenner at det trenger seg på, jepp! Vi må bare ta turen på våren en gang?! Det er jo faktisk da de store hageunderne skjer?!

Eucomis bicolor


Om du ikke allerede har skjønt det så følg denne linken til Ian Young's Bulb Log på siden til SRGC. Her er det mye og lære og ikke minst nyte. I tillegg så kan man raskt pådra se en "måhaliste" som kan måle seg med en dorull i full lengde (…)

Colchicum agrippinum


Celmisia semicordata (?)

Og du kan jo gjøre som meg? Melde deg inn i foreningen The Scottish Rock Garden Club og motta flotte hageblad og være med på frøbytte med hageinteresserte fra hele verden! Maggi har hovedoppsynet med SRGC sitt hageforum og her er det bare å rope i skogen! Du vil få svar!


Silver leafed forms of Cyclamen hederifolium

Celmisia lyallii

Many thanks to you, Maggi and Ian, for the great hospitality! We look forward to seeing you both again in the spring! Or should we say all four ?!


Molly and Megan, but who is who?

Da var det slutt på Skottlandsreisen. Vi har jo minnene både her og på kroppens egen harddisk og vi kan leve lenge på dem..


Søndagen skal ellers brukes til å kle seg godt for å smette ut mellom haglbyger og heftige vindkast. Det gjenstår enda litt som må ordnes i hagen før vinteren står i hageporten.Så ønsker vi en fin søndag og en strålende ny uke!
32 kommentarer:

 1. Så flotte bilder fra Skottland! Søte hunder og nydelig glasshus! Flotte hager, parker og blomster! Må ha vært en fantastisk tur! Ha en fin søndag :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Inger Johanne! Ja det var nok av fine motiver på turen :-)) Fin ny uke til deg!

   Slett
 2. Skulle gjerne hatt en sånt glasshus, ja! Fantastisk sted dere har besøkt :)

  God ny uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det utrolig stilig :-)) Og tøft med alle bregnene. Et sted å finne roen og drømme seg vekk :-) Fin uke!

   Slett
 3. Det var et morsomt reisebrev og fine bilder! Glasshuset skulle jeg gjerne hatt + hage i full flor i oktober. Det skjer nok ingen av delene... God søndag:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk :-)) Ja de har nok litt bedre klima enn mange her hjemme, men ellers ikke helt ulikt vestlandet. Som Ian sa det, de ser på værkartet at det været som er i Aberdeen fortsetter over havet til meg :-)) Fin ny uke!

   Slett
 4. Hei Fru Ranten

  Attadale Gardens ser bestemt ud til at være turen værd - og så fik vi opklaret at Hr Ranten også er til udendørs brug ☺

  Og besøg hos Maggi og Ian - så har i da fået oplevelser nok til at klare vinteren i fin stil!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! Det var en god atmosfære i hagen, som man ikke finner alle steder, og den hadde mange spennende rom :-)) Alltid hyggelig å besøke ihuga hagefolk?! Kanskje vi kommer til dine kanter også? Ha en deilig uke!

   Slett
 5. Så fint det fortfarande är där!! mycket som blommar!
  Trevligt att få se Herr och Fru Ranten på bild!
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
  Svar
  1. ja det var vakker blomstring til å være i oktober og samtidig så var det ganske kaldt om natten. Men deilig i solen på dagen! Ja sånn ser vi ut ;-D Fin uke til deg Mariana!

   Slett
 6. Das sind großartige Gärten und eine herrliche Fotoserie.
  Um diese Jahreszeit solch eine Blüten- und Farbenpracht.
  Ich bin begeistert.
  Liebe Grüße, Karin

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks Karin for kind words. It was a great holiday in Scotland :-)) Happy new week!

   Slett
 7. I love the gardens you photographs! And the Highland cattle is handsome! Molly and Megan are very cute!

  SvarSlett
 8. Oi, oi, oi for noen praktfulle oktoberhager. Må ha vært litt av en reise. Så har nå Rantenhagen sin absolutte sjarm synes jeg. Borte bra....
  Jannicke

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Jannicke! Ja du og du! Her var det høy siklefaktor :-)) Sant nok..hjemme best ;-D

   Slett
 9. Those are indeed splendid gardens. The geodesic greenhouse is most unusual and beautiful. Such a wonderful adventure!

  SvarSlett
 10. Minnerik tur! Mye snadder for en hageinteressert! Eucomis bicolor var heeelt etter min smak:-) Takk for titten!

  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er veldig inspirerende å få med seg litt hagesnop sånn på tampen av sesongen :-)) Jeg tror den skal gå ute her hos meg men det er jo en enkel måte å få svar på det :-)) Du får prøve du også? Jeg gidder ikke planter som må inn om vinteren.. Fin uke!

   Slett
 11. Härliga bilder från er resa. Hundarna är väldigt söta. Ha en fin vecka!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, ja det var enherlig ferier med mye spennende innhold :-)) fin ny uke til deg Gunilla!

   Slett
 12. Fantastiske bilder fra hagen!...og Molly og Megan...så søte de er:)
  Hvilken flott tur dere hadde...virkelig noe å ønske seg dette:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Molly og Megan vsr to hjerteknusere :-)) En av mange hyggelige opplevelser i Skottland :-))

   Slett
 13. Imponerande, alt i saman :-)
  Takk for at du deler!

  SvarSlett
 14. Litt av en tur! Ja, et minislott kunne vel vært noe, he-he.
  Fikk lyst å reise til Skottland igjen!
  Ha det fint :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja sant?! Reis reis! Vi skal helt sikkert tilbake :-)) Fin uke!

   Slett
 15. Så spennende å høre om turen deres og masse flotte bilder å se på! Jeg koste meg :-) Skottland må være ett flott land. Og de to hundene var nå jammen like da, ikke lett å se forskjell.
  Ha en fortsatt fin uke :-)

  SvarSlett
 16. For ein flott tur dokke har hatt.
  Så utruleg mykje fint å sjå, og fine bilder.
  Søte hundar:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja dett er minner som er gode å ha når vinteren kommer :-)) Det er Ian og Maggi sine hunder. Veldig sjarmerende :-))

   Slett