torsdag 27. juli 2017

Store Vennlige Kjempebille.


Vi har gjort som mange andre hageeiere. Vi har kjøpt og hengt opp et Insektshotell. Fru Ranten er i utgangspunktet veldig skeptisk til om det faktisk har noe for seg, altså om noen vil flytte inn i Hotel Rantenhagen. Men på ren impuls og fordi det var billig fulgte det altså et Hotell med hjem på Fuglekasselasset i våres.
Rutpela maculata/ gulflekkblomsterbukk


Tanken var jo at dette kunne være moro å følge med på for Rantenhagens mange Rantenhagebarnebarn som jo stadig er på besøk?! Men akk o ve, ingen ville på Hotell i år. Kanskje har hagen og jungelen rundt nok av naturlige Familieforøkningsparadis? For hvem vil vel bo i blokk om de kan velge seg en enebolig med hage?!


Astrantia major av noe slag. Disse krysser seg hemningsløst og dukker opp over alt i hagen. Men de er tilgitt! Insektene elsker dem! Og vi også!


Sjekk den lille mauren! Jammen beit den seg fast i beinet på billen!


Men så kom det til slutt en interessert og potensiell hotellgjest. Og hvilken herskapelig gjest! Store Vennlige Kjempebille har inspisert hver krik og krok av Hotellet. Forsiden og baksiden. Inn ett rom og ut ett annet (…)


Det gjenstår å se om Store Vennlige Kjempebille faktisk tar inn på Hotell Rantenhagen, men som det fremgår av bildene var han veldig fornøyd med frokostbufféen!

Lilium pardalinum

For en del år siden ble det handlet inn en 3-5 løk av Lilium pardalinum. I år har vi intet mindre enn 19 stilker med ett vell av blomster! Den sprer seg enten med småløk eller utløpere og blir litt større år for år.


Jeg ser den liker fuktige vokseplasser og da er den vel som skapt for Bergen?!


Vi avslutter med dagens desiderte høydepunkt! Vandrefalken har også i år fått en unge og nå er reiret forlatt til fordel for jakt og moro i Rantenhagens luftrom! O lykke så lå kamera klart med rett linse og rett innstilling! Ikke helt tilfeldig det da, for vi hadde hørt det var noe på gang.

Falcon peregrine/ vandrefalk


Vi ønsker alle en flott helg!
Hilser Hr og Fru Ranten

28 kommentarer:

 1. Fantastiske bilder av både insekter og fugler! Insektshotell har jeg også kjøpt i år, men jeg har ikke sett noen der så langt. Men hagen er full av bier og humler, så de må bo andre steder og trives med det.

  God helg i Vest!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit! Takk for gode ord :-)) I går oppdaget jeg at det hadde flyttet inn en edderkopp i et av hullene :-D Ja vi har andre steder i hagene våre som er mer naturlig å bo for insektene?! God helg i Øst!

   Slett
 2. Hei Fru Ranten

  Insekthoteller kunne måske være gode, hvis man havde en klinisk have midt i byen, men det har vi jo ikke:)
  Flotte pardalinum - mine står så tæt at det har hæmmet væksten i år...
  Imponerende billeder af vandrefalken!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har du nok helt rett i Karsten :-)) Jeg vurderer å dele mine L pardalinum til neste år, ev i høst når de er avblomstret. Alltid moro når jeg klarer å ta bilde av falken med bytte og unge. Dette var tatt på litt avstand. De var nærmere sist sommer :-))

   Slett
 3. Hello, beautiful post. I love the flowers, awesome insect macros. The Falcon captures are wonderful. Happy Thursday, enjoy your day and the weekend ahead.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eileen! Thank you and a happy weekend!

   Slett
 4. Quite amazing! That looks like two falcons fighting over prey? What a capture!!

  SvarSlett
  Svar
  1. This is a picture of mother and child, where mother teaches the kid to hunt :-))

   Slett
 5. Hei. Jeg har ikke hotell, men her er det mye insekter, så da har de andre plasser å være. Flotte bilder. Fin helg til deg.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise! Heldigvis så er det en del insekter her også, selv om kunne klart oss uten knott og flygemaur ;-)) God helg!

   Slett
 6. Amazing bird shots! And what a lovely insect hotel.

  SvarSlett
 7. Så flotte bilder! Og moro å se vandrefalk i farta!
  Nydelige liljer, for en fantastisk farge :-)
  Ha en fortsatt fin sommer :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariann! For en fantastisk flott roseblomstring du har nå :-)) Vandrefalk i farten gir skikkelig adrenalin i kroppen! Utrolig spennende! Liljene er virkelig et blikkfang i hagen akkurat nå, hvor vi ikke har roser :-)) Fin helg!

   Slett
 8. Wow! Three birds together,nice capture

  SvarSlett
 9. Å ha den type fugl i hagerommet er vel nokså enestående :o
  Artige biller! Tenker insekthoteller er mest dekorative... Men så har jeg mye natur rundt (og i) hagen, og neppe behov.
  Trivelige liljer som sprer seg :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja vi er heldige :-)) Men det er ikke hver dag de er forbi og anledningen byr seg! Men vi får ha kamera klart! Enig, insektshotell ble mest til pynt og det er nok en motesak.. Fin søndag!

   Slett
 10. I thought the beetles were good - and then I got to the peregrine - what a great post!

  Cheers - Stewart M - Melbourne

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you Stewart! It vas a lukky moment :-))

   Slett
 11. Samme erfaring har jeg også med L. pardalinum.
  Det har blitt vesentlig flere av dem, og lilja er lite krevende hos meg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Martin. En annen god egenskap er at den er relativt stødig også i sterk vind og regn :-))

   Slett
 12. Wow, for et heldig bilde du fikk av falken!

  Stjerneskjerm er fæl til å spre seg, ja. Jeg begynte med tre små avleggere og har en hel palett fra hvitt til mørkerødt nå...

  Fortsatt fin sensommer! :)

  SvarSlett
 13. Hei Tante Rose! ja falken var et lykketreff :-)) Så lenge stjerneskjermen ikke sprer seg til andre bed så er den tilgitt ;-)) Fin sensommer!

  SvarSlett