torsdag 10. august 2017

Shetland + Bergen = Sant


Forholdet mellom Shetlandsøyene og, ja vi får vel si Vestlandet, er jo ikke noe vi har funnet på. Nei her snakker vi om bånd som strekker seg veldig langt tilbake i tid. Du kan jo lese deg opp på Wikipedia eller du kan, om du er norsk, kose deg med enda ett av TV programmene om Vesterhavsøyene.


For å komme oss til destinasjon Fair Isle sist sommer måtte vi først reise til Shetland. På utreisen tok vi krokveien om Aberdeen hvor vi så reiste med ferge til Shetland og byen Lerwick. Hjemreisen gikk med Flybe som har sommerrute mellom Bergen og Sumburgh.Vi bodde på B&B i gangavstand fra sentrum og vi leide en liten bil. Akkurat det siste gir en stor frihet til å komme seg rundt der vi vil når vi vil. Selv om vi må kjøre på feil side av veien..
En av de mange hyggelige fastboende vi traff!


Lerwick er en sjarmerende by med trange gater, pub med fantastisk flott lokal musikk og et flott museum. Vi kjente igjen "location" fra TV serien Shetland og forventet nesten at det skulle opp et lik eller to (…) Neida! Det gjorde jo heldigvis ikke!


Av andre steder på Shetland som er av historisk interesse er Scalloway, som var en viktig base for Shetlandsgjengen, en norsk operasjonsgruppe under 2. verdenskrig. Både i Scalloway og i Bergen finner vi minnesmerke over de som gav livet sitt i dette viktige arbeidet. Ti skøyter med 44 mann gikk tapt. Her var det også et flott museum.Enda eldre historie fant vi på Jarlshof, godt bevarte rester av en boplass datert helt tilbake til yngre steinalder. Vi har jo besøkt lignende steder på Orknøyene og det gir litt sug i magen å tenke på livet som en gang var på disse stedene.
Vi besøkte Sumburgh Head Lighthouse,  og vi gikk mange flotte turer i det vakre landskapet på Shetland.Uria aalge/ lomviVi anbefaler at du pakker sekken med mat og drikke pluss litt ekstra tøy så du kan være ute hele dagen og nyte vakker natur, spektakulært kystlandskap og endeløse hvite sandstrender!


Hr Ranten sniker seg innpå myrullen (…)


Jeg fant jeg fant sa Fru Ranten!

Dactylorhiza/ marihånd


Og så må vi jo bare ha med et bilde av 2 Shetlandsponnier?! Det sto et skilt ved gjerdet; Om du kan lese dette kan vi se deg" Det kan jo kanskje være flere enn oss som har tenkt at det utrolig søte lille føllet var akkurat lite nok til å gå i kofferten?! Neida, vi lot det bli med tanken!


Siden vi ellers fortsetter sommertrenden på det værmessige plantet, ja så passet det jo godt med litt mimring fra forrige sommerferie.Så ønsker vi alle en fin helg!
Aller helst med sol på?! 

23 kommentarer:

 1. A beautiful area, love the blue skies, ponies, and charming town

  SvarSlett
 2. Very beautiful place and lot of history here.

  SvarSlett
 3. What an amazing place! I loved learning about it and seeing all your beautiful photos! Great post.

  SvarSlett
 4. Gorgeous photos! Now I really want to visit this area! I really like the photo of the wild grasses against the clouds.

  SvarSlett
  Svar
  1. I can realy recoment the islands of Scotland!

   Slett
 5. What a charming place. Love the dog too.

  SvarSlett
  Svar
  1. The dog was very charming :-))

   Slett
 6. Hei Fru Ranten

  Super billede!
  Det var vist kun tilfældigheder der gjorde at disse øer blev en del af UK og ikke fortsatte som en del af Danmark/Norge.

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! Om du spør noen på Shetland hvor nærmeste jernbanestasjon er så svarer de Bergen :-))

   Slett
 7. Fantastiske bilder! Ja, en er virkelig på historisk grunn når en besøker sånne steder. Tenk om en kunne reise tilbake i tid og sett det som hendte der både i nyere tid og tidligere. Det hadde vært noe!

  Ønsker deg en fin helg med masse sol! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit! Det er en veldig spesiell atmosfære på sånne gamle boplasser. Det må oppleves! Vi er i grunnen fornøyd så lenge det ikke regner! Og i dag har vi hatt oppholdsvær i mange timer :-))

   Slett
 8. Wow - I really must visit! Such gorgeous scenery and lovely shots.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lady Fi! Yes! I can realy recomend a visit to the Scotish islands!

   Slett
 9. Her er det bare å suge inn inntrykk og vakre bilder! Her må en jo bare være ute!
  Og var det ikke lomvien som nesten kunne vært pingvin, om den hadde vært rundt 20 gram tyngre?
  Takk for nok en flott billedserie!
  Riktig god helg:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kathrine! Ja her er det bare å bruke dagene i Guds frie ;-)) Nå har vi begynt nedtellingen til neste tur, men det blir jo ingen pingviner der da ;-)) God helg!

   Slett
 10. Hello!:) Your Guillemot images are amazing, love the Puffin and Ponies too. Beautiful views of the coast, and interesting historical sites.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! The Scotish islands is fild with history! Very interesting!

   Slett
 11. Tak for turen! Fortiden bliver så levende, når jeg ser de smukke billeder. Jeg kan så godt lide farverne, de er så dæmpede, men alligevel dramatiske, når man kommer ud på de nordiske øer.
  God weekend!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna! Takk for hyggelig tilbakemelding :-)) God helg!

   Slett
 12. Endelig har jeg fått en tur innom Rantehagen og livet der. Og nå har jeg kost meg med bilder i alt fra blomster, insekter, vandrefalk, og ikke minst turen til Shetland. Flotte bilder og reisebrev fra din hånd, fru Ranten!
  :)

  SvarSlett