torsdag 25. januar 2018

Grønland, første stopp Kangerlussuaq.Store var forventningene når vi endelig satt på flyet fra København til Kangerlussuaq! Vi hadde reist der hjemme i stuen, på nett og på kart. Sett hva andre Grønlandsfarere hadde tatt bilder av og fortalt fra sine reiser. Endelig var det vår tur!
Selve flyturen tok ca 4 timer men med ca 4 timers tidsforskjell var vel klokken omtrent det samme både når vi lettet og når vi landet. Dette var første gangen vi reiste på en organisert fototur. Kanskje litt tilfeldig og kanskje ikke? Vi reiste med Zoom fotoresor. Hovedgrunnen var reisens to fotografer, Audun Rikardsen og Carsten Egevang, som vi har fulgt med på de siste årene. Begge fantastiske fotografer med stor kunnskap om både foto og nordområdene. Vi ble ikke skuffet!På Grønland er det bare en flyplass som er stor nok til å ta imot internasjonal flytrafikk. Kangerlussuaq. Her samlet vi troppene, 10 fotoentusiaster og 2 stk guruer, og sist men ikke minst vår eminente reiseleder Charlie Malmqvist.Ingen tid å kaste vekk! Vi skiftet umiddelbart til turutstyr, pakket sekken med varmt tøy og så var vi på vei ut i villmarken! Jakten på de gode fotomotivene var i gang!Første natten skulle tilbringes i telt ute på tundraen. Det må jo nevnes at sist denne fruen overnattet i telt er ca 30 år siden og at lokaliteten den gangen var en portugisisk øy. Og opplevelsen av trangbodd sovepose og hardt underlag er selvfølgelig fortrengt til fordel for minner om sol og uendelige sandstrender og turkisfarget hav.


Tilbake på tundraen snek kulden seg gjennom både dun og ull i minst 3 lag. Ingen villmarksbål kunne bøte på det,  men tanken på å krype inn i soveposens lune hi gav trøst til en dypfryst urban skrott. Så når middagen, selvfølgelig moskuskjøtt stekt over åpent bål, var inntatt og verdens vakreste stjernehimmel var beskuet så var en lang dags ferd mot natt over for Fruens del.
På med siste rest av medbragte klær og så var det bare å begynne prosessen med å åle seg inn i først et tynt varmetrekk og deretter ned i selve soveposen. Hva kan jeg si? Det ble en veldig kald natt.Etter en stund ble dunjakken som hadde fått bli med ned i posen (…) pakket ut og lagt som en ekstra isolasjon mellom Fruen og den frosne bakken. Hr Ranten ble selvfølgelig informert om risikoen for å våkne opp ved siden av en dypfyst pinnestiv Frue.Så skjedde det som helst ikke skal skje når man er vel nede i posen.. Neida, det var ikke blæren som slo seg vrang.. Krampe! I begge lårene! Århundrenes krampe! Fruen mot soveposen! I to lag! Før kampen var omme hadde Fruen, om ikke annet, fått varmen i seg (…) Men så sto teltet for tur! Også den åpningen i to lag! Hadde Fruen hatt kniv tilgjengelig hadde teltet lagt dårlig an…Etter tøy og strekk og mumling og banning var det bare å gjenta prosessen med å få Fruen inn i teltet og ned i posene.. Dagen derpå kom gode råd om å blåse litt ekstra luft i liggeunderlaget. Takk som byr..Men under over alle under, vi overlevde! Og som en venninne uttrykte det; var det virkelig bare en natt? Jeg trodde du snakket om en uke?!?


Ovibos moschatus/ moskusVi var heldige og fikk se moskus flere ganger og det var fotspor ved bredden av vannet ved campen!Vi våknet opp til en ny vakker dag. Vi hadde håpet å treffe på fjellrevene som  holdt til i området, vi hørte dem på kvelden, men til tross for 13 telelinser som scannet området var de ikke å se. Haren var derimot veldig lett å se, om den var på farten, for den var kritt hvit! Det nærmeste fruen kom var kanskje 10 meter, og dette heldige øyeblikket inntraff selvfølgelig mens Fruen satt inni buskene og det eneste medbragte var en rull med dopapir..Akkurat dette med å få unna sånne nødvendige æren kan jo i seg selv være en utfordring, med ivrige fotografer med telelinser over alt (…) Men som min gode venninne påpekte, vi snakker om et døgn..Og sånn kan et døgn ute i villmarken gi Fru Ranten gode historier langt inn pensjonisttilværelsen! Ja, og det er jo lenge til?!


Tilbake i sivilisasjonen flyttet vi inn på Polar Lodge, enkel men god standard, med mat, toalett og dusj! Neste store opplevelse var brevandring! Ekte vare med isbrodder på beina og staver, som seg hør og bør på klink is, og så var det gåsegange med streng guide (…) Det skal ikke mye fantasi til for å skjønne at han hadde en utfordrende jobb? 13 fotogale personer hvorav 3 stk hadde med seg droner!  Det var i dette uendelige isødet som innlandsisen på Grønland er, at Fruen fikk en ned i kneet opplevelse. Denne noe smertefylte opplevelsen sitter enda litt i, men litt må man vel være villig til å ofre? For opplevelsen var spektakulær!1  stk reinsdyr ble foreviget av 13 telelinser og det var jo bare en ting å gjøre med det? Snu rompa til å gå sin vei..Rangifer tarandus groenlandicus/ grønlandsrein
Det skal ikke mange dagene til, ut av hverdagens komforsone, før man føler seg som en ekte polfarer? En villmarkens kvinne som ikke skyr noe for de gode blinkskuddene? Snart får hun vel sitt eget hundespann?! Vel..

Akkurat sånn ser veldig fornøyde brevandrere ut! Bildet er tatt av Audun Rikardsen med drone! Takk for lånet!Neste reiseinnlegg fra Grønland foregår i Ilulissat og områdene rundt byen. Håper du blir med videre!


38 kommentarer:

 1. Hello, it is neat to see Greenland. I love the Musk and the reindeer. And is that a white bunny. The glacier images are beautiful, what a hike. Your images are awesome. Happy Thursday, enjoy your day!

  SvarSlett
 2. Skal si at dere reiser land og strand rundt for å fotografere både det ene og andre! Jeg lo høyt over seansen med soveposen :) Godt at du overlevde i villmarken. Grønnland ser flott ut på bilder, men det er nok hakket for eksotisk for meg. Nydelige bilder, og flotte moskus!
  God helg, Marit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit! Ja en skrekkens hendelse har blitt en god historie ;-)) Og så hjelper det jo å ha litt selvironi?! Takk, ja Grønland var fantastisk vakkert og veldig eksotisk! God helg!

   Slett
 3. Jättefina bilder men det är nog inget för mina knän att fara på en sådan resa ,kramen Nette

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Nette! Vi reiser gjerne tilbake for det var en fantastisk tur :-)) God helg!

   Slett
 4. Tøft! Glemmer aldri synet av Grønland fra luften, på vei til USA.
  Ugjestmildt, men vakkert! Synes jeg kjenner den iskalde, harde bakken. Brrr.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei hei! Ja fikk sett litt fra flyturen vi også :-) Spektakulært! Brrr.. Det var kaldt!

   Slett
 5. Hei. Flotte bilder. Dere er flinke til å reise. Må ha vært litt av en opplevelse. God kveld til deg
  Hanne-Lise..

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise! Vi liker å reise og Grønland har vært på ønskelisten en stund :-)) Fin fredag!

   Slett
 6. Hei Fru Ranten

  Min første kommentar må være forsvundet i cyberspace:)
  Men jeg skriver da bare igen!

  For det er ualmindelig flotte billeder, hvert enkelt er lækkert på sin egen måde - og gruppebilledet - sikken en formue i fotogrej:)

  Og nu går turen til isfjorden ved Jakobhavn - spændende!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! Ja der svever den vel rundt med alt annet som har forsvunnet ;-)) Og takk for at du skrev igjen! Ja det var nok noen investeringer i fotoutstyr med på turen :-)) Helt fantastisk møte med Grønland! Ønsker deg en deilig fredag!

   Slett
 7. Hei! Så flott da! Skulle gjerne hatt moskuskraniet(og fjellrev?) Samler litt, sjø.
  Hehe.. Det er kanskje ikke store treningsforhold for kaldt vær i Bergen. Morsom lesning! Skulle vel vært filmet?
  Gleder meg til flere bilder. Ha en fin kveld, Marit :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kathrine! Fantastisk! Fjellreven fulgte med til Rantenhagen og moskusen endte opp i Tromsø ;-)) Nei vi har vel ikke så mye vinter å skryte av.. Var bare den natten vi frøs, ellers holdt vi varmen og vel så det ;-)) Du den krampehistorien gjør seg best i etterkant! Flere bilder kommer. God helg!

   Slett
 8. It looks to be a wild and beautiful place. Awesome photographs.

  SvarSlett
 9. Wow! What an amazing adventure you've experienced. Fabulous photos. Thank you for sharing this part of our extraordinary world.

  SvarSlett
 10. Tak for nogle meget smukke billeder - ledsaget af en humoristisk fortælling. Jeg har ventet spændt på at se billeder fra jeres Grønlandstur, og jeg glæder mig til at følge jer på turen. Jeg har selv holdt 2 ferier i Grønland, og jeg længes...

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna! Takk for din hyggelige kommentar :-)) Vi snakker allerede om å reise tilbake. Gjerne ha litt engere tid på de stedene vi likte oss ekstra godt og kanskje besøke noen andre steder! Grønland er helt ulikt andre steder vi har besøkt. Mer følger!

   Slett
 11. That looks amazing - I'd love to visit Greenland. And seeing the Northern Lights is something I've always wished for!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Al! Just do it! You will not regret it!

   Slett
 12. What a great adventure and beautiful photos!

  SvarSlett
 13. Wow - what an amazing experience! And the tent episode will give you some good stories to tell around the dining table. Your photos are just gorgeous!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ladyfi! It was an experience of a lifetime! Thank you!

   Slett
 14. Skikkeleg spennande tur ser eg.
  Minner for livet.
  Men synest eg kjenner krampa i låra, veldig vondt.
  Ikkje rart du fekk varme i kroppen...

  God helg frå Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja travelt der og da men en god historie i etterkant?! God helg til deg også Anne-Mari!

   Slett
 15. Morsomt skrevet og flotte bilder. Gleder meg til fortsettelsen!
  God helg fra nord!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Viggo! Hyggelig at du kikker innom :-)) Men dette var vel nesten litt hjemmekoselig for deg?! Har du noen konkrete hageturplaner for sommeren da?! Eller høsten? God helg fra sør!

   Slett
 16. Wow, you have some amazing photos! I've never taken a photo tour, but totally sounds like fun. Not so sure about sleeping in a tent on a cold night... probably been over 30 years for me!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! You can stay at a hotel! Greenland is recommended! A great contrast to your home environment :-))

   Slett
 17. Du kan tro jeg følger med på næste etape! Sikke skønne billeder og dejlig humoristisk tekst. Grønland har altid stået for mig som mine drømmes mål, og jeg skal nok komme afsted en dag. Og helst inden al sneen smelter...

  Håber du har fået varmen igen!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla! Tusen takk for din hyggelige kommentar :-)) Ja dette er en drøm du må realisere! Vi har jo flere nordområder på ønskeliste :-)) Kanskje Svalbard blir nest?! Kroppsvarmen er på normalen :-D Fin helg!

   Slett
 18. Hei!
  Fantastiske bilder. Dette var det veldig spennende å lese og se. Så modig du er. I telt på tundraen med kramper og moskus rett i nærheten.
  Ha det godt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne! Tusen takk :-)) Ikke veldig modig nei, og slettes ikke (selv om tanken er besnærende) en villmarkens kvinne.. Her kan nok ønske være sterkere enn realiteten :-)) Men Grønland kan virkelig anbefales, det blir kanskje feil å skrive på det varmeste?! Humf.. God søndag!

   Slett
 19. Vilken häftig resa!! riktigt äventyr i den vackra miljön!!!
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Mariana! Hyggelig at du er på bloggen igjen! Ja dette var eventyrlig :-)) Alt godt til deg også! Håper du legger ut bilder av keramikken din!

   Slett