fredag 9. mars 2018


Ilulissat ved  Kangia - Jakobshavns isfjord.Vakkert vakkert vakkert! Og når vi legger til eksotisk, ja da hadde vi kanskje ikke trengt å si så mye mer? Men i påvente av at du selv kan besøke den grønlandske perlen, eller kanskje for å gi deg det siste dyttet på veien, ja så byr vi på en liten reisebeskrivelse.
Vi bodde på flotte Hotel Arctic som lå suverent til med vakker utsikt over byen og isfjellene som lå helt inn til land. Flotte rom og god mat var prikken over i`en og var jo selvfølgelig suveren luksus etter teltlivets gleder (…)


Upåklagelig utsikt?! Carsten og Jan Erik ser i alle fall fornøyde ut?


Her kan du se byens kjerne, havneområdet. Alle de små båtene på havnen ble brukt til å fiske hellefisk, kveite på norsk, og de gikk i skytteltrafikk mellom fiskefeltene ute i havet og havnen. Kveite er jo ikke noe vi har på middagsbordet sånn til hverdags men på Grønland var den stadig på menyen. Kan anbefales!
Fiskerne hadde ingen flytedrakt eller redningsvest på, og mange druknet på havet. Det er farefylt å kjøre båt mellom all isen.
På havnen ble det også solgt hvalkjøtt rett fra båt. Jeg kan nevne at smaksløkene fikk noen overaskende opplevelser, sånn på godt og vondt.. Kresne ganer trenger gjerne litt tid å venne seg med nye smaker? En av de mer positive gourmet overraskelsene  var røkt ærfuglkjøtt! Riktig deilig!
Med på tur i Ilulissat og omegn hadde vi danske Nils som var en ypperlig guide! Han hadde masse lokalhistorisk kunnskap. I tillegg var han hundevakt for noen av sine grønlandske venner og vi fikk delta på hundeforing. De fleste på tilbørlig avstand..
Byen er ikke stor og retningssansen skal være ganske elendig om du går deg vill. På rundturen med Nils fikk vi se de eldste bygningene og områdene, men mye av bebyggelsen var ny. En ting som var fascinerende var alle de deilige fargene husene var malt med!


I tillegg til farger og isfjell var det alle trekkhundene som virkelig gav denne helt spesielle følelsen av, ja at nå var vi faktisk på Grønland! Og de uler! Om natten..

Over alt hvor det var bebyggelse var det også hunder, hundehus og sleder.


Og det kan jeg likegodt innrømme med en gang, at denne damen er en skikkelig pyse når det gjelder hunder.. Hundene blir jo bare brukt, som jeg forsto det, om vinteren. Dvs at de står fastlenket ved siden av sitt hundehus resten av året. Trøsten får være at vintersesongen jo er betraktelig lengre på Grønland enn i Bergen.


Nils hadde en innføring i god takt og tone når det gjaldt hundene. Klar melding! Ikke gå bort til hundene eller prøv å klappe dem. De er halvville! Dersom du, i verste fall blir bitt av en hund, må eieren avlive hele kobbelet. Ingen fare Nils! Vi holdt akkurat passe avstand og litt til..


Det Nils ikke sa noe om var hvordan vi skulle forholde oss til de hundene som kom seg løs og som bare plutselig var rett bak oss der ute i nattemørke når vi skulle fotografere nordlyset.. Lat som ingen ting! Det gikk helt fint!Isfjorden ved Ilulissat ble i 2004 tatt med på UNESCO’s verdensarvliste. Det er ikke så vanskelig å skjønne? Området hadde godt merkede og tilrettelagte løyper i terrenget. Vi gikk både den røde, gule og den blå løypen!

Se hvor lykkelige vi er!
Sermeq Kujalleq breen beveger seg 40 meter pr dag  og produserer 10% av alle isfjellene på Grønland. Det er nesten umulig å gjengi den mektige naturen og det sterke inntrykket som den gir. Men vi gjør likevel et forsøk.


I tillegg til å gå langs ved fjorden og la seg, bokstavelig talt, bergta av de gigantiske isfjellene så var vi også ute i RIB båt for å se de majestetiske isfjellene på nært hold.


Dette var en trolsk og magisk opplevelse! Vi håpet på en nær hvalen opplevelse, men måtte nøye oss med en hval i det fjerne.. Dvs 2 finnhval som dro forbi ute i fjorden. Sånn sett kanskje mer uvanlig enn knølhval som vi skulle møte på seinere.

Om du ikke har fått med deg første reisebrev fra Grønland så kan du lese her!


Neste og siste innlegg fra Grønland er fra båtturen vår til Eqi og Oqaatsut. Bli med!
God helg!

XXX


24 kommentarer:

 1. WOW!! Stunning! Such beautiful photography. I love all the little, brightly colored houses. Thanks for sharing.

  SvarSlett
 2. Hei! Utrolig kult med de isfjellene! Store kontraster på Grønland. Får bare håpe de ikke smelter bort...
  Et vakkert og barskt landskap. Magisk ja!
  Ja du, hunder kan jeg styre meg for jeg også. Jeg passet over 20 trekkhunder i to vintre for endel år siden, og det var jammen ikke koselig i det hele tatt. Og det endte selvsagt med at sjefen sjøl bet meg:( Nei du, katter er tingen,)
  Men det er ikke lenge siden jeg så et program fra Grønland, der ungene spilte fotball med hundehvalper. Jeg ble bare så kvalm. Hundene der er bare brukshunder, tragisk.
  Hørtes veldig godt ut med ærfugl da! Jeg er oppvokst med hvalkjøtt, men spiser det lite nå. Liker det godt:)
  Herlig med farger på husene. Sånn var det i fiskeværene nordover også. Håper virkelig ikke gråfargen vi maler husene våre med(og veggen inne) her i Norge, kommer til Grønland:(
  Gråvær har vi da nok av, om vi ikke skal ha gråvær på veggene ute og inne også. Mange har rett og slett fargeskrekk.

  Gleder meg til neste billedserie. Ha en fin helg, Marit:-) Og ja, dere ser veeldig fornøyde ut, og det skjønner jeg godt:-) Du slapp jo å ligge i telt;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kathrine! Ja det var helt rått og ikke til å fatte før man faktisk var der! Huff, vi orker nesten ikke å tenke på at dette spesielle og vakre landskapet skal forsvinne.. Det er virkelig deprimerende? En annen ting å ha i tankene når det gjelder Grønland er at det, enn så lenge, enda ikke er ødelagt av turisme. Om man har lyst til å reise dit..

   Jeg har det greit med hunder jeg kjenner, men store fremmede hunder.. Jeg sier ikke mer.. Angående hundehold på Grønland så tror jeg nok det er som her, noen er flink med dyrene sine og andre ikke? Vanskelig å sette seg inn i hvordan grønlendere tenker rundt hundeholdet sitt. Men jeg et de jobber for å bevare fangstkulturen med bruk av hunder og sleder.

   I dag har jeg kjent solen varme! Herlig! God helg til deg!

   Slett
 3. Hei Fru Ranten

  Fantastiske billeder - også for en dansk er der nyt at lære og opdage:)
  Jeg glæder mig til næste kapitel!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten. Takk :-)) Vi snakker allerede om å reise tilbake igjen. Det frister! Ønsker deg en deilig deg også en deilig helg!

   Slett
 4. Wow - how beautiful! Love the dogs and the colourful houses.

  SvarSlett
 5. This was such an interesting post. I would like to visit Greenland one day - as you can see from my blog, my husband and I enjoy cold climates and places that are not spoiled by tourism. I am fascinated by the colorful houses - I can only assume this is so they can be seen more easily in the winter?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Angie! Thank you :-)) Glad you like the post! I can realy recomend to tavel to Grenland. I think it depend with time in the year you ar travling, how many tourist`s you vil meet. This vas in the beginning of septhember.

   Slett
 6. 1000 tak for flotte billeder og en fin beskrivelse. Jeg var der for nogle år siden, og det er jo et helt fantastisk sted, så jeg har nydt at få det genopfrisket. Jeg glæder mig til næste afsnit.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elan og takk for hyggelig tilbakemelding! Vi reiser gjerne tilbake, men da på egenhånd og ikke med en gruppe. Mye for å kunne konsentrere oss om utvalgte steder og gjerne bruke litt lengre tid på disse plassene :-)) Alt godt!

   Slett
 7. Meget spesielt reisemål på alle måter!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er det og kanskje ikke for alle? Men vi reiser gjerne tilbake!

   Slett
 8. What a wonderful looking place. Greenland has been on my wish list of places to visit since I was a kid. One day.

  Cheers - Stewart M - Melbourne

  SvarSlett
 9. Så fantastisk spennande innlegg.
  Fine og friske fargar på hus likna på Longyearbyen, kanskje det trengs
  noko friskt å sjå på mellom is og kulde.
  Takk for at du tok oss med.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Takk :-)) Kanskje trenger de litt farger på vintern ja, og kanskje kunne vi trenge litt her også ;-)) Fin uke!

   Slett
 10. Underbara bilder från ett härligt ställe ,önskar jag kunde få komma dit någon gång ,kramen Nettre

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nette! Håper du får reise til Grønland en gang du også!

   Slett
 11. Amazing pictures. I love the colourful buildings, and the iceberg are so great. - Margy

  SvarSlett
 12. Jeg får nesten problemer med å puste når jeg ser bilder fra dine utrolig flotte reisebrev fra Grønland! Hvilken mektig natur, farger og lys.. formidlet av deg på mesterlig vis! Eia var jeg der!
  :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Monica! Veldig hyggelig kommentar :-)) Ikke lett å formidle et så storslått og eksotisk reisemål som Grønland er! Lyset var ikke lett, det var lyst men ikke og fargene ble helt spesielle. Klart du må dra der?!

   Slett