tirsdag 9. oktober 2012


Vått og kaldt?

Eller flott og mektig? Ja det er jo med været som med alt annet her i livet. Hvordan tar vi så dette været? Den stålgrå veggen av fukt som kommer mot oss. Ikke med lett kilent yr. Neida. Med dusjen på full styrke fosser regnet ned og sildrer, renner, bruser og fyller opp det som fylles kan. Vasstrukken jord surkler astmatisk når kalosjene fester grep og hjelper Fru Ranten å fote seg sånn noenlunde tørrskodd gjennom høstfylt hage.
Det er vilt og vakkert! Et rungende vått utropstegn. Hvor mange toner grått finner vi på himmelen i dag? Kan 50 være ett tall i tiden?! Jeg bare spør.. Vi følger da med. Her i Rantenhagen.
I dag rakk jeg det! Hva da? Hjem vel, før regnet. Ikke sånn at vi kappet om å komme først til Rantenhagen. Men det er noe med den gode følelsen av å komme hjem tørrskodd og med håret sånn noenlunde i den vinkelen det ble lagt i på morgenkvisten, for så å rekke å lage seg en god hjemmelaget kopp med kaffe og gå ut. Før solen har gått ned og ja (…) før det faktisk har begynt å regne. Igjen. Hvilken lykke!
 
Kom og se! Det blomstrer enda. Ikke så mye. Men litt. Nok til å glede fruen i hagen og løfte lys inn i høstmørke kvelder.
 
Crocus banaticus
 
Cyclamen hederifolium

Høstgull, gullhøst.. hagens lystige løv, et gyldent øyeblikk. Hjertetreet har kastet bladene i løpet av et par dager, men her er det fanget i et tindrende øyeblikk! Vakkert!
Cercidiphyllum japonicum
Inn under magnoliaen, som enda holder fast. På sommerens gleder. Snart må den slippe. Den også.
Magnolia
 
God høst i hagen!
 

 
 

 
 

32 kommentarer:

 1. God høst til Rantens også! Takk for titten - fint innlegg om høsten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Hagetjelden! Og lige så :)

   Slett
 2. Med den utsikten har du jo en fantastisk scene rett utenfor stuevinduene dine! Med nye kulisser og sceneskifter mange ganger for dagen, fasinerende!
  Hjertetreet ditt var flott nå. Mitt har ikke noe fin høstfarge i år.
  Nå kan vi glede oss til en uke med strålende høstvær. Jeg er helt klar for det nå, så jeg håper virkelig de meldingene slår til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Utsikten er klart magisk :) Det meste av løvet faller av før det rekker å nå de store høydene på høstfargene.. De bommet litt på været i dag men pytt sann.. vi går på med dødsforakt!

   Slett
 3. Det er ikkje småtterier som kjem ovenfrå. Det er flott å sjå det i bildeform :) Men det er vel lov å vere litt lei regn no, er det ikkje det???
  Flott Hjertetre og koselige dei oppkvikkarane som viser seg opp av jorda seinhaustes.
  Ha fine dagar i fuktigheita.

  SvarSlett
 4. Utrolig flotte skyer og gråtoner om man kan si det om sånt himmelvær. Og blomstene? Man klorer seg fast i hver eneste lille høstblomst, cyklamen utendørs er rene drømmen for en innenlandshagegal. Utrolig flotte blomster.

  SvarSlett
  Svar
  1. Mange som kvepper litt når de ser cyklamen ute på høst og tidlig vår, Cyclamen coum er jo like flott :)

   Slett
 5. Så fine bilder av "grått" . Jeg er også så helig å ha utsikt over vannet og det er helt utrolig hvor mange fargenyanser både himmel og hav kan ha. Ser man de sammen blir det ennå tydeligere på noe vis.
  Ha en fin dag!
  Klem!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja sjøutsikt blir man litt avhengig av. Når man har vendt seg med :)God dag til deg også!

   Slett
 6. Det er viktig å være positiv og se de lyspunktene som ennå finnes :) Og det klarer du utmerket, fru Ranten! Her ligger løvet over hele hagen, og staudene ser ganske så triste ut for tiden. Hjertetreet ditt er nydelig! Jeg var på et gartneri i går og der var 50 % på alle busker og trær, og også et hjertetre. Men såååå synd at det var for stort, så jeg klarte ikke å få det inn i bilen. Håpet er da å finne et mindre til våren, for hjertetre skal jeg ha :)
  Ha en fin høst!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hjertetre må du ha! Du får fortsette jakten til våren :) Gode høstdager til deg også!

   Slett
 7. Ja, det gjelder å se det er som er bra i steden for bare å se det som er negativt. Du er så flink til å vikle det negative til det positive! Nydelige bilder av himmelen hos deg. Flotte gråtoner i skyene, ja. C. hederifolium har jeg sådd mange ganger i et forsøk på å late som det er H2 eller noe sånt her. De er så fine... Hjertetreet ditt var fantastisk!
  God onsdag til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi kommer lengst om klarer å se de positive sidene tenker jeg :) Vi er veldig glad i hjertetreet vårt :) Og det vokser fort! God kveld til deg!

   Slett
 8. Her gjeld det å nyte hageøyeblikk innimellom regnskurene, og så tenke at dramatisk ver på mange måtar er meir spektakulært enn blå himmel når rukseveret tar overigjen. For det er det jo, det vitnar bildene dine tydelig om!
  Nydelig hjertetre i gull. Eg har eit lite eit som eg fekk av Roy når me var der for eit par år siden, du var der du også meiner eg. Det står i potte enno men har vokse bra. Det er knallrødt no! Tru kva som gjør at dei er ulike? Men ospa kan også vere gul eller raud har eg sett. Hjertetreet skal i alle fall snart få komme i jorda innepå småbruket, tenker nok det blir bra.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja været veksler fort og det er jo spennende å følge med på :) Det er jo luksusen med egen hage. Vi kan nyte hvert sekund med finvær :) Det blir nok bra med et hjertetre på småbruket ja :)

   Slett
 9. Det är vackert med grått, grått,grått också bara solen tittar fram mellan varven.
  Blir så sugen på att få se mer av din fina trädgård! vilken fin stenmur!!! och Magnolian verkar stor!!!
  Ha en bra dag
  Mariana

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja været er som det er, og sånn er det med den saken :) Murene har Hr Ranten støpt, de fleste da, noen var her når vi flyttet inn. Magnoliaen er stort :) 5 meter pluss?
   Vi har nok ikke en så flott hage som din, men vi pleier å si at vi har et godt potensiale :)

   Slett
 10. Jeg føler at jeg har sett ut på regntunge skyer i hele sommer,
  men du klarer å få også dem til å se vakre ut.

  SvarSlett
 11. Brrr! Hösten har tagit sitt kalla grepp över oss arma nordbors trädgårdar. Nu vilar vårens överaskningar i jorden och vi får glädjas åt att det kommer en ljusfest mitt i den mörkaste tiden - och sedan vänder det!
  Underbara bilder som vanligt Ranten!/Anja

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Anja for dine alltid hyggelige kommentarer :) Ja nå kan vi kosehage i tankene og kanskje gjøre helt andre ting?!

   Slett
 12. Fikk litt hjemlengsel (Romsdal), men trives godt i sola også. 50 gråtoner....den var god.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den kom i dag! Solen :) Du er førsteman som kommenterte den, med 5o grader av grått :)

   Slett
 13. Svar
  1. Tusen takk og veldig hyggelig at du kom innom!

   Slett
 14. Åhhh.. den översta bilden! Jag som älskar grå bilder faller i trans över alla nyanserna. Över det obevekliga blygrå havet. Över solen som plötsligt gör en smal ljusgata av silver över vattnet i bakgrunden. Över landtungornas treenighet. En bild att drömma sig bort i!
  (Och du Marit - den där andra med 50 nyanser är nog icke lika vacker som din bild!)
  Kram från Eva

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for, som alltid, dine hyggelige kommentarer :) Nå har vi flotte solrike dager så ut med meg! Stor høstklem fra meg til deg Eva :)

   Slett
 15. Du har mykje fint i hagen din! Hjertetreet er i sitt ess med høstfargane på:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Sonja :) Hyggelig at du kom innom!

   Slett