tirsdag 30. mai 2017

Third Czech International Rock Garden Conference


Kom mai du skjønne milde! Onsdag 10 mai ble, som du sikkert alt har fått med deg, en minnerik dag. Dette var på mange måter startskuddet for årets vakreste eventyr. I tillegg var det også startskuddet for årets mest smertefylte uke. En dag som ikke går i glemmeboken med det første!

Her er vi!

Men nå holder vi fokus på alt det utrolig kjekke som skjedde disse flotte dagene i mai. Jeg var en av mange hagenerder som hadde sett min besøkelsestid og plottet Pruhonice inn på kartet. Nå skulle 5 dager til endes fylles med spennende forelesninger, vandring i Pruhonice Park og besøk i de vakreste hager!

Og så er det jo alle disse herlige hagemenneskene! Alltid deilig å være hagenerd i godt lag?! Så var vi samlet ca 150 stk, kjente og mindre kjente, gamle og unge, og fra hele verden! Vi snakker internasjonalt treff!

Matt, Richard og Ian

Kaj, Ian  og Celia


Norge, Sverige og Danmark var godt representert. Noen kjente fjes og mange nye bekjentskap som jeg håper å se igjen. I en hage selvfølgelig!

Liv


Olaug, Fruen selv og Bina

Pruhonice Park er storslått og vakker. Du må ikke nødvendigvis reise på hagetur for å ha glede av en dag i parken. Kort vei fra Praha så her kan man kombinere hage med storbyferie!Vår guide i Pruhonice Park var vår egen Martin Hajman, for selv om han er tsjekker er han nå ansatt som gartner i Tromsø arktisk-alpine botaniske hage, og da er han jo litt norsk også?!  En superentusiastisk foredragsholder og guide!

 Martin HajmanJeg elsker å sitte i timevis og høre på kunnskapsrike plantefolk som deler raust av sin kunnskap. Nye planter å drømme om, spennende reisemål om anledningen skulle by seg og entusiasme i bøtter og spann! Kinderegg over alle kinderegg?!


Bina og Olaug

I tillegg til de planlagte og forhåndsannonserte foredragsholderne, var det også rom for de av deltakerne som måtte ha noe på hjertet, som de ønsket å dele. Hva annet kan jeg si enn at det ble veldig lange dager, men hvem ville vel være gamlingen som gikk glipp av noe?!


Innimellom foredragene ble vi godt bevertet med små og store måltid. Alle måltider inneholdt noen vegetarretter og alle kaffepauser hadde både frukt og kake. Og godt og billig øl!

 Fruen , Zdenek Zvolanek og Zdenka Kosourová

De tre første dagene av programmet besto av forelesninger og vandringer i Pruhonice Park. 3 dagen var det hagemarked med planter av høy siklefaktor. Det var ikke den ting komiteen for seminaret ikke hadde tenkt på! De hadde faktisk et eget rom for oppbevaring av planter. Her var alt lagt til rette for rensing, vasking og pakking av planter. I tillegg var det tilbud om sunnhetssertifikat for de av oss som hadde behov for dette. Husk vi kom fra hele verden! Røtter ble vasket, plantene ble inspisert og vips så var vi alle lovlydige!


De siste 2 dagene besøkte vi til sammen 8 veldig forskjellige hager, små og stor, nye og gamle, og med verdens hyggeligste vertskap! De skrøpeligste av oss, og plutselig var jeg og tåen min i denne kategorien, fikk egen transport mellom buss og hage. Sånn bortsett fra det bekvemme i dette så ga det også den bonusen det er å være første man inn hageporten!

 Einar og Ellinor

Zdenek Z, Ian Y, Julia C og Matt T

Adrian Young, Cliff og Susan B, Ian Y and Julia C

Komiteen som har arrangert konferansen har vært flinke å gi informasjon til oss deltakere, på hjemmesiden sin, på epost og på facebook. I tillegg har Maggi lagt ut masse informasjon på forumet til SRGC.

 Matt, Ian and Kenton Seth

Jeg kan ikke få rost arrangørene nok! Absolutt alt hadde de tenkt på! Ned til den minste detalj! Hele tiden til stede og klare for å hjelpe, med smått og stort! Dette var en 100% vellykket konferanse!


Spesielt vil jeg takke Ludmila, som tålmodig svarte på alle mine eposter med alle mine spørsmål! Tusen takk!

Vojtěch Holubec og Ludmila Papoušková

Spesielt hyggelig var det å treffe Matt og Ian igjen!

Ian, Matt og Fruen

Takk til Maggi, som dessverre ikke kunne delta denne gangen, men som raust brukte sitt eget nettverk og koblet meg med Julia som jeg delte drosje med.


Og så må jeg bare si takk til Kaj og Minna for både hyggelig samvær men også omsorg og praktisk hjelp. Takk til dere! Jeg kom vel hjem!


Besøkshage med egen ølservering?! Noe å tenke på? Hagevandringene kommer i eget innlegg. Jeg vil jo ikke ta helt knekken på dere?Miluji tě Pruhonice!


20 kommentarer:

 1. Du har visst hatt ein strålande og vellukka tur.
  Det høyrest ut som tett program så det trengtes nok å vere i god form :)
  Og SÅ mange nydelege Iris du viser, den eine vakrare enn den andre.

  Takk for at du deler.
  Helsing Anne-Mari

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne-Mari! Ja dette var en flott opplevelse! Jeg er veldig glad for at jeg bare bestemte meg og dro i vei :-)) Irisbildene er tatt i et forsøksområde i parken. Det var uendelig ange vakre!

   Slett
 2. Takk for en fin rundtur i et vakkert landskap :-). Nydelige iris du viser frem. Kan tenke meg det var mye fint å kjøpe med seg hjem, ikke lett å gå forbi..... :-). Ha en fin kveld!

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette var irisparadiset! Høy siklefaktor og iris så langt øyet kunne se!

   Slett
 3. Hei Fru Ranten

  Det må have været en stor oplevelse!
  Spændende for jer at være i selskab med disse fantastiske personligheder indenfor "rock-garden"!
  Nydelig stolonifera;)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! Det var uforglemmelig! Og som du sier, her var jeg i veldig godt selskap! Og aller skjønner hva jeg kommer til å bli husket for? Ja nemlig, hun med tåen ;-)) Det er I stolonifera Chocolate, om du skulle ut på jakt :-)) Alt godt!

   Slett
 4. Det høres ut som et uforglemmelig besøk!
  Høy siklefaktor må en jo regne med ;)

  Ha det godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja du er vel ikke vanskelig å friste du heller?! He he, jeg regner med at du kjenner følelsen ;-))

   Slett
 5. Oi oi! Litt av en tur da du. Blir spennende å følge med videre.
  Godt du vil bli husket,) Er litt av skoen din klippet bort på det ene bildet?

  :-))

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja noe skal man jo huskes for ;-)) Ha ha! Ganske riktig observert! Jeg hadde ikke overled om jeg skulle presset tåen ned i en vanlig sko! Det kan tilføyes at dette ikke var helt nye sko, så de var på en siste reis uansett ;-)) Jeg får klippe av den andre skoen også og bruke dem i hagen?!

   Slett
  2. "Sandaler" gjør seg nok godt i en Vestlandshage, eller? Her arver jeg allværsskoene til mannen som hagesko. Nå har jeg nesten ikke gått barbent i hagen her to somre på rad, og det ser ikke så bra ut denne sommeren heller.
   Men optimister som vi er, så lever vi i håpet.
   God bedring med tåen! Selv har jeg tapet tommelen, betennelse i en sene. En får litt lyst til å ty til noen ukvemsord? Kanskje vi skulle lage noen sammen?

   :-))

   Slett
  3. Stort sett ikke men akkurat nå er det jo flott vær :-)) Jeg har også trakket rundt i gubben sine sjøstøvler, for å få plass til tåen, men det er ikke bare lett å fote seg rundt i alt for store støvler heller ;-)) Blir lett en Stumperud av det :-D Det er lov å banne når det gjør vondt! Tenkte du på noen ekte hagebanneord??

   Slett
 6. Hei. Takk for at du vil dele denne turen med oss. Må være i god form for å klare tempoet. Blir spennende å følge med videre. Ønsker deg en fin dag.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er vel til normalt litt som en hund, jeg liker å løpe litt i forveien og gjerne ta noen avstikkere fra hovedveien :-)) Så tempoet måtte jo settes betraktelig ned.. Det viktigste var tross alt, at selv om jeg gjerne ble hengende litt etter, ja så nådde jeg frem til sist :-)) Skam på den som gir deg?!

   Slett
 7. Fantastisk tur! Gleder meg til fortsettelsen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Herlig! Fortsettelse følger :-))

   Slett
 8. Så artig å lese. Gleder meg til neste innlegg :) Å øl, jo det kan jeg saktens få til på hagevandringer her i min hage *tommel opp*

  SvarSlett
  Svar
  1. He he! Joda, du kan få øl her også, men jeg tror han hadde eget bryggeri ;-)) Tappet fra tønne! Men d må gjerne komme her å få en øl i godt lad!

   Slett
 9. Takk for at du deler, jeg gleder meg til å lese fortsettelsen!
  Klem Nora

  SvarSlett