lørdag 17. juni 2017

Fair Isle – en magisk grønn øy i havet – del 1


Fair Isle er en liten Skotsk øy som ligger midt i mellom Shetland og Orknøyene. Vi har jo forelsket oss i vakre Skottland, og spesielt de grønne øyene som er fulle av fugleliv, magisk lys og spennende historiske steder. Og hyggelige mennesker!
Klikk på bildene så blir de større og skarpere!

Click on the pictures to make them bigger and sharper!

Noen ganger er det tilfeldigheter som gjør at vi oppdager spennende reisemål? Akkurat når det gjelder disse Skotske øyene har nok statskanalen NRK hjulpet oss godt på vei. Her kan du, om du er norsk, også kose deg og la deg friste!

Fra Fair Isle North Lighthouse

 Fratercula arctica/ lundefugl

Allerede på vinteren kjøpte vi flybilletter til Aberdeen. Så var det mange måneder med virtuell reise på Skotske øyer. Og det ble til slutt klart at sommeren 2016 var det Fair Isle som var reisemålet.


Fra Bergen går det direktefly til Aberdeen, og så kan du velge om du vil ta ferge eller fly til Shetland. Vi tok båt, det var rimeligst og vi kunne reise om natten.


Fra Shetland kan du også velge, båt eller fly, og vi vurderte jo båt en vei og fly den andre. Heldigvis, får jeg vel si, så gikk ikke båten de dagene vi skulle reise så da ble det fly begge veier. Vi snakket med noen som hadde tatt båten og alle unntatt en ble syke på overfarten (…)


Fly eller båt?


Å reise med et lite 6 seters fly er jo en fantastisk opplevelse i seg selv?! I tillegg så var vi de eneste passasjerene så det ble vindusplass på begge! Kjempegøy!


Her ligger forventninger i luften?! Bokstavelig talt (…)


Fair Isle eies av The National Trust for Scotland. Ønsker du å bo her mer permanent må du søke om å få lov og du må ha noe å tilføre det lille øysamfunnet. De fleste vi snakket med hadde både 2 og 3 jobber.Vi prøvde først å få rom på fyrhuset sør på øyen, men vi var for seint ute. Heldigvis hadde de ledige rom på Fair Isle Bird Observatory and Guesthouse.Fair Isle Bird Observatory and Guesthouse viste seg å være et litt tilfeldig men veldig heldig valg. Vi fikk et stort fint rom, alle måltider var inkludert i prisen (det er ingen spisesteder på Fair Isle!) og øyens eneste bar befant seg i huset. Maten var veldig god! Alle måltider var til faste tider og alle spiste sammen, så det var lett å komme i kontakt med andre beboere. Både fastboende og tilreisende.

Observatoriet ligger, naturlig nok, med kort avstand til det meste når det gjelder observasjon av fugler.


Hr Ranten på kanten.


I tillegg hadde de tilbud om guidete turer, forelesninger med forskere som bor på observatoriet samt mulighet for å være med å merke fugler. I tilknytning til oppholdsrommet har de et stort utvalg av bøker om natur og fugler. Alt er inkludert i prisen!
Øyen er jo ikke så stor, men vi har likevel til gode å besøke alle kriker og kroker.


Første dagen brukte vi i nærområdet. Det er naturlig nok ikke så mange veier på øyen, men det finnes plenty av stier å følge. På øyen ligger det kun et forholdsvis tynt lag med torv oppå fjellet. Det er et veldig behagelig underlag å gå på. Vi fulgte de rutene som ble anbefalt, for ikke å forstyrre fugl som hekket.

Sterna paradisaea/ rødnebbterneFortsettelse følger!
God helg!24 kommentarer:

 1. What a beautiful and interesting place. Great photos.

  SvarSlett
 2. Jeg har sett alle de episodene i den serien på tv. En kan jo bli veldig fristet til å reise dit, ja.
  Flotte bilder!

  God helg, Marit :)

  God

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja vi bare måtte reise dit, og som du vet så har vi jo besøkt Orknøyene tidligere :-)) Og i år blir det ytre Hebridene!

   Slett
 3. Så flotte bilder!Sikkert lurt å ta fly! Jeg har aldri vært sjøsyk men jeg har sett sjøsyke mennesker.Og det ser ikke godt ut:) God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg pleier heller ikke å bli sjøsyk men disse hadde faktisk tatt tabletter før de dro.. uten at det hjalp nevneverdig ;-)) Yes! Jeg har også sett sjøsyke folk.. Frister ikke!

   Slett
 4. Så fint ställe ,härliga bilder ,trevlig fortsättning på helgen ,Nette

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nette og takk for din hyggelige kommentar!

   Slett
 5. Hei Fru Ranten

  Dejlige billeder med super teknik som altid!

  Fantastisk Ø!
  Lunden med næbbet fuld af fisk:)

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! Takk takk :-)) Lundefuglene er utrolig flotte og veldig tillitsfulle. Du kan ikke annet enn å bli litt forelsket?! Ha en deilig søndag!

   Slett
 6. Tak for ualmindelig fine billeder og en spændende rejsebeskrivelse.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna! Tusen takk for din hyggelige kommentar! Kanskje du har blitt fristet til å reiste til Fair Isle du også?!

   Slett
 7. Herlig! Der ble det en ekstra, virtuell Skotlandstur på meg! Tusen takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Maria. Turen anbefale! Tror ikke du får ta med hunden ;-)) Kanskje vi treffes i løpet av sommeren?!

   Slett
 8. Så flott da! Jeg har jo lest om stedene, hørt på radio og sett på tv. Men det blir jo noe helt annet å være der. Gleder med til fortsettelsen.
  Likner veldig mye på lengst nord i Norge:)
  Fin fin helg til deg:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kathrine! Jeg kan love at virkeligheten overgår alle de fjernsynsprogram vi måtte se :-)) Ja jeg må jo innrømme at det er en stund siden jeg var nordover i gamlelandet, men vi snakker om det :-)) Fin søndag!

   Slett
 9. Wow - fabulous shots of this amazing island!

  SvarSlett
 10. Hello, what a fabulous trip! I love the cute puffin, they have a comical look to them. Cute shots of the sheep. The terns in flight are awesome captures. I would like to vacation on this island, beautiful scenery and great photos. Thank you for linking up and sharing your post. Happy Sunday, enjoy your day and new week ahead!

  SvarSlett
 11. For ein fantastisk tur de hadde.
  Nydelege bilder !

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det var en kjempetur! Og du er jo så heldig å ha like flott natur i nærmiljøet ;-)) Fin uke!

   Slett
 12. Quite an amazing post, your photos of the birds and landscapes are magnifisent.
  Take care, Gordon.

  SvarSlett