onsdag 8. november 2017

Spennende museum i gangavstand fra Rantenhagen.


Akkurat så heldige er vi! I gangavstand fra heim og hage har vi Norsk Trikotasjemuseum hvor vi kan nyte gammel tekstilindustri så vel som hjemmebakte kaker og kaffe. Jammen er vi heldige?


Vinterbilder av Salhus Trikotasjefabrikk


Når solen ikke levde opp til forventningene og ganske enkelt glimret med sitt fravær, ja så var veien til Salhus og Trikotasjemuseet ikke lang! Og akkurat det med hjemmelagete kaker passer jo godt på en regnværsdag? Det som virkelig fristet Hr og Fru Ranten ut på Museumsbesøk, var at selve fabrikken var åpen for publikum og at mange av maskinene var i gang.










Her har det vært produsert kronemakko og stikkete strikkegensre fra 1859 til 1989. Selv har jeg i min barndom selvfølgelig hatt en sånn stikkete kløgenser og nostalgien får fritt spillerom når fabrikken besøkes! Uslitelige gensere i stiv ull, jeg klør bare ved tanken! 




Av andre minne fra Salhus Trikotasjefabrikk kan nevnes ekte Kronemakko som i min søster kreative hender ble omdannet til fargerike batikk kreasjoner som gikk unna som varme hveteboller på 80 tallet! Trøyene ble blant annet solgt på Bergens fisketorg sammen med rosemaling og skinnhatter. Og andre gøye ting jeg og lillesøster kunne finne på å lage. Det var tider!


Sånn er det med favorittplaggene (…) De kaster vi ikke før vi må?! 



At noen så verdien i å ta vare på den ærverdige gamle Trikotasjefabrikken kan vi alle nyte godt av i dag. Det gamle fabrikklokalet rommer, i tillegg til kafé og produksjonslokaler, også utstillingslokaler og en liten butikk. I butikken selges nostalgiske stikkestrikketing,  som gensere og sokker. Joda, det er litt koselig.




Og hvilken kraft og energi de gamle maskinene rommer! Vakker industridesign preger de gamle maskinene og under over alle under, ja så virker de den dag i dag! Jeg kjenner jeg blir litt stolt og varm i bringen over å ha dette minnesmerket over svunnen tekstilindustri i eget nærområde.




Museet er åpent for skoleelever og her er det også mange verksteder som holder gamle tradisjoner i hevd gjennom restaurering av gammelt håndtverk. Museet har i tillegg ett tett samarbeid med unge nyutdannede tekstilkunstnere. På denne måten holdes museet levende og innbyr til stadig nye besøk.




Og til deg som ikke har funnet veien til Norsk Trikotasjemuseum riktig enda, ja så har vi kanskje klart å friste deg bitte lite grann?! Kikk innom hjemmesiden deres og la deg friste! Og du! Det er veldig barnevennlig så ta med hele familien!


Om du kommer på vinterhalvåret så kan vi anbefale medbragt fiskestang så blir det kanskje en pale til middag?! På sommeren kan du bade på fabrikkarbeidernes gamle badeplass. Selvfølgelig med stupebrett etter dagens standard.



Fabrikken hadde mange ansatte og selv i vårt hus, med 2 soverom, bodde det to ansatte jenter fra fabrikken. Og de fleste som har vokst opp i området, når det enda var produksjon i fabrikken, har arbeidet der i perioder.


Her holder vi oss fast for nå kommer første skikkelige høststorm feiende inn over Vestlandet. Orkan i kastene og vann i strie strømmer! 




Vi ønsker fin uke!










21 kommentarer:

 1. Der var det motiv i massevis. Fru Ranten følte seg sikkert vel hjemme blant alt dette andre gamle ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ha ha! Vi er vel ikke gammel nok til å havne på museum enda ;-)) Ikke Fruen i alle fall...

   Slett
 2. Viggo,
  hvem er det du tenker på😡
  Hilsen hr Ranten

  SvarSlett
 3. Spennende å se alle de gamle maskinene. Museum trenger ikke være kjedelig, nei :)
  Ullgensere skulle klø, og sånn var det bare. Ikke noe superwash på den tiden...
  Ha en fin dag i stormen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det var vel nærmest et kvalitetsstempel at det skulle klø skikkelig?! Hele huset ristet i vindkastene i natt men det står heldigvis enda :-))

   Slett
 4. Hei Fru Ranten

  Spændende besøg, sikken nogen flotte gamle maskiner!
  Her får vi også besøg af orkanen varsler de nu...

  Ha en dejlig torsdag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! Ja dette var skikkelig industridesign og solid vare! Dersom orkanen kommer din vei er det bare å feste alt som er løst! Her ristet hele huset men det ser ut som om alt klarte seg :-))

   Slett
 5. What a great factory - I really like machines like this - so complex. And coffee and cake is always good too!

  Cheers - Stewart M - Melbourne

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you Stewart and a happy weekend!

   Slett
 6. Hei. Spennende besøk, og flotte gamle maskiner. Godt tatt vare på. Ha en fin dag i stormen.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise. Ja dette er noen praktfulle maskiner som sikkert kan gå noen hundre år til om de får godt stell :-))

   Slett
 7. Kjekt med museer når været ikke er helt med - og hvilket vær i vente :o

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja nå er det vel høysesong for museumsbesøk :-)) Vi klarte oss fint gjennom storm med orkan i kastene!

   Slett
 8. Flott fabrikk! Stilige maskiner, som står "til evig tid", i motsetning til i dag(?)
  Artig med deg og lillesøsteren din,)
  Godt med klær som kan slites ut. Jeg reparerer klærne mine mange ganger. Her kjøpes minimalt og kastes minimalt. Det meste kan faktisk repareres, selv av billigklærne en kjøper.
  Tannhjulene ga meg flashback til barndommen, da jeg skrudde fra hverandre alt av klokker i heimen,)

  Fin kveld:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja disse står nok til Dovre faller :-)) Ja klokker er nok også fasinerende å åpne opp! Som en panduros eske :-)) Fin helg!

   Slett
 9. Så flott museum!
  Alt ser så velholdt ut og flott, er enig at de gamle maskiner er vakre:)
  Takk for et inspirerende innlegg.
  Ønsker deg en fin ukeslutt:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Selv takk! Alltid inspirerende å kikke innom deg :-)) Fin ukeslutt!

   Slett
 10. Det var spændende at læse om den gamle fabrik. Mange af fabrikkerne er revet ned, men det er godt, at nogle af dem er blevet bevaret og omdannet til museer. De gamle maskiner ser smukke og gedigne ud.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna! Ja det er et under at de har klart å bevare fabrikken så godt, med alle de gamle maskinene som fremdeles virker?! Jeg kunne vært der hele dagen og tatt bilder men jeg mått e pent følge med guiden når hun gikk videre :-))

   Slett
 11. Dette var nostalgi på høyt plan. Der har jeg tråkket barneføtter. Fantastisk at de tar så godt vare på historiske skatter! Takk for turen.

  SvarSlett
 12. Ingenting er som god gammeldags nostalgi ;-)) Ja det er nok noen ildsjeler som skal ha æren for at fabrikken er reddet! Ære være!

  SvarSlett