onsdag 27. november 2019


Ocean Harbour og Grytvika.Spor etter mennesker og hvalfangst på South Georgia.Vi er ikke helt ferdig med Sør Georgia enda, ja kanskje blir vi det aldri? Kanskje må vi leve med en lengsel om å kunne vende tilbake til dette intense og vakre stedet? Som for alltid har satt spor i våre hjerter?

To steder med tydelige spor etter tidligere hvalfangst. Noen deltakere ble deprimert av å se disse restene etter en fangst som nesten utryddet dele av hvalbestanden i Sørishavet. Deriblant Blåhval. Og ja, i etterpåklokskapens lys var dette en rovdrift på naturressurser, og det var penger som var drivkraften. Har vi lært noe? Det ser ikke sånn ut når vi ser oss rundt? Er ikke dagens rovdrift på naturen verre enn noensinne?


"Blåhval er sannsynligvis det største dyret som noensinne har levd på jorden. Blåhvalen er en bardehval som tilhører gruppen med finnhvaler. Tungen kan veie like mye som en elefant, hjertet er så stort som en bil, og aorta har en diameter på ca. 20 cm" Sitat Wikipedia

For andre, som meg, var det et spennende historisk møte. Så legger vi skammen til sides og tenker på disse mennene som reiste halve jorden rundt drevet av eventyrlyst så vel som utsikter til rikdom.


Fru Ranten i Grytvika

Av alle disse unge mennene var en min pappa. Han kom fra et lite sted som heter Hvittingfoss, hvor det var kornåkrer som dominerte omgivelsene. Vi snakker om ufattelige kontraster! Han gjorde som mange andre, mønstret på i Sandefjord, og ble med på fangst de neste 6 månedene. Pappa reiste 2 turer.

Vi skal huske at på denne tiden, rundt 1950, var det ikke TV som sendte naturprogram fra hele verden. Jeg tror ikke det var noe som kunne forberede disse unge mennene på det som skulle møte dem? Naturen, havet og dyrelivet. Lukten og lyden av tusenvis av sel og pingviner. Tøffe værforhold som kunne endre seg på kort varsel. 

På det flotte museet i Grytvika kunne vi få et innblikk i hvalfangernes dagligliv. Det var ikke fritt for å det kom noen tårer, etter dette blikket inn i pappas hverdag på et annet kontinent. Så uendelig langt hjemmefra!
Naturen tar nå tilbake det som opprinnelig var dens. Denne pelsselen har helt tydelig gjort krav på en plass mellom rester av menneskenes tid på Sør Georgia. Nå er det helt klart at våre besøk er på dyrene og naturens premisser. Alt er fredet og det er strenge krav for hvordan vi besøkende skal oppføre oss. 
Selv vi, som har sett flotte og spennende naturprogram og lest masse om Sør Georgia, hadde ikke klart å fatte hvordan det faktisk ville være å oppleve dette øyriket! Det var et sjokk for alle sanser. Lukten, lyden og synet som møtte oss var overveldende!Kanskje drømmer du om Sør Georgia du også? Vit at et besøk der vil prege deg for resten av ditt liv!
Vi ønsker fortsatt fin uke og god helg!


Phalacrocorax georgianus/ South Georgia Shag/ South Georgia skarvXXX
32 kommentarer:

 1. Hei Marit!

  Så gøy å lese om turen din dit. Ja, vi er minst like griske etter naturresurser i dag som den gangen.
  Det må ha vært veldig spennende for faren din å reise halve kloden rundt for å komme dit, og det var nok en enorm kontrast fra lille Hvittingfoss med bølgende åkre med korn. Det dyrkes stadig korn her om sommeren nå for tiden også ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit! Ja det er ikke vanskelig å finne eksempler fra egen tid dessverre.. Ja tenk å reise så langt uten å hvite helt hva du vil møte?! Men det må ha vært kjekt for han reiste jo flere ganger, og hadde det ikke vært for min mor så hadde det kanskje blitt enda flere turer :-)) Ja vi har kjørt forbi noen seine kvelder, gjennom kornåkrene ;-))

   Slett
 2. Hello Marit, I had missed your two previous messages on this trip so I've read all three of them with a lot of pleasure. Such great memories of this trip, I'm also sorting out my pictures now, one year later, that time was needed to process all the emotions.
  I can't imagine what you must have felt in Grytviken, walking in your father's footstep, so far away from Norway. The place has changed, but we can still imagine a little what they must have felt and the difficulty of the life they must have had. Thank you for sharing these feelings with us. Take care both of you!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Sophie! Thank you very much, yes it has taken some time to emotionally process this journey. And after all, we took a lot of pictures :-)) I have wanted to take this trip for many years and finally I had the opportunity to realize the dream. I can't wait to see your photos from the trip! Stig says hallo!

   Slett
 3. Beautiful set of photos. Diane

  SvarSlett
 4. It is indeed a beautiful location that every naturalist would love to visit. It must have had an extra degree of meaning and of poignancy for you given the connection to your father.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei David! Yes, this is a dream for anyone who loves nature and enjoys photography. And to me, it was a strong reunion with my dad's past when he was a young man. He died young.

   Slett
 5. Nydelige bilder av keiserpingvin!
  Faren min er også fra traktene rundt Hvittingfoss (Lågendalen). Men han var aldri til sjøs. På hvalfangst var derimot min svigerfar, fra Halsnøy/Tønsberg. Mange tjente til livsopphold på den måten på 50-tallet, og hvalkjøtt var billige proteiner. I bakgrunnen lurer investorer, redere og menneskehetens ustoppelige grådighet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Ja de kan jeg vel bruke som julekort?! Jeg har fremdeles slekt på Hvittingfoss, men min far og hans søsken er alle døde. Han døde forholdsvis ung, bare 50 år. Det er nok mange i dette området som har familie som har deltatt på hvalfangst, og det var jo heller ikke alle som kom hjem. De fleste som var begravet der var unge menn fra Norge. Samme grådighet råder enda og med enda større negative konsekvenser dessverre. Men dette er jo som du skriver, menneskehetens ustoppelige grådighet..

   Slett
 6. Det är så vackert, orden räcker inte till samtidigt som de mänskliga spåren väcker sorg. Förstår att besöket har en speciell känslomässig dimension med tanke på din pappa, måste ha varit en omvälvande upplevelse att tänka att du beträder samma mark som din pappa en gång gjorde i denna märkliga natur.

  Hälsningar
  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gunilla! Ja det vil nok alltid være en blandet følelse, å møte historien på denne måten. Heldigvis er hvalen nå fredet og det er lagt ned mye arbeid i å tilbakeføre Sør Georgia til slik det var før hvalfangerne kom dit. Gammel bygningsmasse er fraktet vekk, dyr som har komet med mennesker som rotter og reinsdyr skal være utryddet øyene og det føres veldig streng kontroll med alle som skal i land. Ja det var veldig emosjonelt å trø i hans fotspor. Han døde for mange år siden og kan derfor ikke fortelle historien selv. Hilsen Marit

   Slett
 7. Hei Fru Ranten

  Flotte billeder fra disse imponerende øer.
  Jeg er nu ikke så pessimistisk omkring det med grådigheden nu - Man snakker jo åbent om det og især mange unge har markante meninger.
  Morsomt at din slægt stammer fra Marits egn!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! Takk, ja det at ungdommen engasjerer seg er veldig bra og det lover godt! Min far er fra samme kant som Marit, min farmor var født der og min farfar var svensk anleggsarbeider som kom til Norge for å jobbe på forskjellige veianlegg sammen med sin pappa. Så jeg er litt svensk også :-)) De fikk 11 barn hvor min pappa var den yngste. Nå er alle døde men jeg har fremdeles kontakt med "min generasjon" hvor mange fremdeles bor i samme område som Marit. Ønsker deg en deilig torsdag!

   Slett
 8. What a beautiful and wild land you captured. I love the old ships and the very old industrial facilities, and the penguins. Who doesn't love penguins?

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you Yogi! Everyone loves penguins!

   Slett
 9. It's pretty amazing to visit a place that is so impactful that you never forget it! Thank you for sharing your wonderful experience and photos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! The most amazing place I have ever visited!

   Slett
 10. Hello, what an awesome post and a beautiful place to visit. It would only be in my dreams to do such a trip. The penguins photos are just amazing, love the seals too. I agree, today's greed is only ruining the world for the future generations. It is so sad to see nature being destroyed. I loved your photos. Enjoy your day, wishing you a happy weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hello Eileen! It was amazing to be able to realize this dream! Now it is important that we take care of nature, both at home and abroad! Happy weekend!

   Slett
 11. En meget gribende beretning om en anden tid - om unge mennesker der blev draget af udlængselen, men vel også blev skubbet af sted i håbet en god indtjening, som kunne være med til at sikre dem og deres kommende familie en god fremtid. Jeg kan godt forstå, det er en oplevelse, som har sat uudslettelige spor hos dig. Du beskriver det så godt, og du understreger din fortælling med fantastiske billeder.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 12. Takk for eit særdeles interessant og gripande innlegg.
  Og DEI fantastiske bilda.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og tusen takk for hyggelig kommentar!

   Slett
 13. Litt av en bildeserie. Det må jeg bare si.

  SvarSlett