lørdag 7. desember 2019


St Andrews Bay med og uten snø på.
Vi hadde 2 besøk på denne stranden som har den største kolonien med hekkende kongepingviner på hele South Georgia. Mange hundre tusen kyllinger som mer eller mindre tålmodig ventet på at mor eller far skulle komme med mat.

Det var sånne ufattelige mengder! Og kyllingene synger så utrolig vakkert! Det var et kor som jeg aldri har hørt maken til! Jeg kan fortsatt lukke øynene og se og høre det for meg. Som å være tilbake på stranden. Ja!
På grunn av den store kolonien med elefantseler var det litt mindre pelssel. Det er jo pelsselene som er mest hissig, og raske er de også. Vi måtte alltid være på vakt! Den ene Zodiacen ble angrepet av en stor elefantselokse som bet hull i båten. Heldigvis gikk det bra!


Mirounga leonina/ Southern Elephant Seals/Sørlig elefantsel


Elefantselenes dype rumlende basslyd lå som en konstant bakgrunnslyd som skapte en magisk stemning sammen med kyllingenes sang.
Også her var det en konstant knuffing mellom de store hannene og hunnene var ganske hissige de også. Det var bare å holde passe avstand! Disse voksne han elefantselene kan, til tross for sine 3 tonn, komme opp i ganske høy hastighet.
Så på et lite sekund kan de gå fra det som ser ut som dyp søvn til å komme mot deg i stor fart. Da er det jo bare å komme seg i dekning..
På vår første ilandstigning på St Andrews Bay  ble vi overrasket av uvær. Veldig brått snudde været fra oversiktlig og opphold til totalt snøvær og sterk vind. Katabatisk vind som har stor kraft og som kan blåse oss over ende, brått og uventet.
Det kan gi flotte og spennende bilder men det kan bli litt vel spennende å gå rundt blant selene uten å se mer enn noen meter fremover. Akkurat den type nærkontakt ville vi jo helst unngå..

Vi kom oss tilbake til stranden og båtene og til tross for vind og store bølger kom alle trygt tilbake til hovedskipet. Da fikk vi virkelig følelsen av å være på ekspedisjon!


Bilder lånt av Per-Øyvind Ødegård
Neste dag var vi tilbake og da med strålende vær, stille hav og uten nedbør, i alle fall i starten. Vind og snø er aldri langt unna på South Georgia.

Arctocephalus gazella/ antarctic fur seal/ antarktisk pelssel
Blant koloniene med sel og pingviner er petrell og storjo aldri langt unna. Her snakker vi om renovasjonsvesen! Det skulle ikke store såret til før de var der og nærmest spiste selen levende. Selene har jo ikke så mye å beskytte seg med når de først får denne uønskede oppmerksomheten. Til slutt lå bare skinnet igjen på stranden.
Macronectes giganteus/ Southern giant petrel/ Sørkjempepetrell


Da har vi delt enda et kapittel i historien fra South Georgia og vi håper dere har kost dere og fått et lite innblikk i denne magiske reisen vi har foretatt?
Det kan tilføyes at adventstiden i Bergen er på det jevne, altså grått og vått.. Sesongen for juleverksted og annen innendørs julekos er på topp da tåler vi at dagslys kun kan nytes i små porsjoner i helgen. Vi koser oss likevel!


God helg!


XXX

18 kommentarer:

 1. These are the kinds of experiences that are never forgotten. They imprint themselves on your brain forever. i am sure that when we are very old, and have little left but our memories, this is what will sustain us. Your pictures are quite fabulous and enable us to live vicariously what you have experienced first hand,

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you David! These are experiences experienced with all senses, both with the nose, ears and eyes!

   Slett
 2. This really does seem like a magical journey, and your photographs are outstanding. Very much appreciate you sharing your experience.

  SvarSlett
 3. Hei Marit
  Jeg skulle gjerne ha opplevd pingvinene i sitt rette element, og de er utrolig søte.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit! Ja det er nesten litt trist å tenke på pingvinene på Akvariet i Bergen, når jeg vet at akkurat den arten er de sprekeste som svømmer lengst og dykker dypest, helt ned til 200 meter. Så når man har hatt gleden av å se bøylepingvinene i sitt rette element så blir et lite basseng rett og slett litt stusslig? De er veldig lekne og kjempenysgjerrige :-)) Fin ny uke!

   Slett
 4. Helt fantastiske billeder og historier!
  Tak for dit indlæg!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla! Selv takk :-)) Og alt vel for den neste adventsuken!

   Slett
 5. Hei Fru Ranten

  Udover de flotte billeder var her også dramatik- de farlige dyr og vejret!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! Ja dette var dramatisk men helt innenfor komforsonen :-)) Vi hadde større dramatikk i vente! Ønsker deg en deilig mandag!

   Slett
 6. Wow! Seems like a crowded bay in the first shot

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you Thomas!There were an incredible number of penguins on this beach!

   Slett
 7. Hei.
  En opplevelse du vil huske for alltid. Fantastiske bilder.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise! Uforglemmelig :-)) Fin ny uke!

   Slett
 8. Det er et fantastisk spændende dyreliv, I har oplevet. Tak fordi I tog os med på tur?

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna! Ja dette var ubeskrivelig fantastisk og spennende! Kanskje du må reise du også?! Ønsker deg en deilig ny uke!

   Slett
 9. Den sinnataggen av en elefantsel festet seg på netthinna :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Martin. Ja den var nok proppfull av hormoner og klar for å sloss med de fleste for å vinne damenes gunst :-))

   Slett