tirsdag 31. desember 2019


Et godt nytt år?
Jeg kjenner at jeg har blitt mer kortsiktig optimist. I dette ønsket for det nye året ligger det jo vanligvis et ønske om alt det gode som skal komme til oss alle, ikke bare neste år men også i årene som kommer.
Denne litt begrensede optimismen, altså ikke ønsket, bunner i en klimadepresjon som har krøpet på meg og som kjennes som noe tungt og uhåndterbart som legger seg over glade optimistiske tanker og som legger en demper på selve livsgleden.Ikke at vi ikke gleder oss over de enkle og nære ting i livet, men klimatrusselen ligger som et tordenvær som ubønnhørlig kommer vår vei. Tung og mørk.Jeg har vurdert å slutte å lese nyheter. Jeg vet det er strutsemetoden, å stikke hodet i sanden. Jeg har vurdert det like vel.


Men vi skal gjøre vårt for at fugler og innsekter skal fortsette å finne mat og trives og bli flere! For dette kan vi jo gjøre i egen hage. Og med den største glede! Og dette gjør jo du også! I din hage. Små men viktige bidrag.
Og selv om det kanskje ligger en selvmotsigelse i det, etter dette hjertesukket, viser vi bilder fra Svalbard og turen dit i april. En isbjørnmamma med sin halvvoksne unge. Et uforglemmelig møte.
For dere som er innom for å lese om reiser, dyr og fugler ble det bilde av isbjørnmamma og ungen som ble årets siste hilsen fra oss i Rantenhagen.
Av viktige eller mindre viktige ting i livet har jeg vurdert å opprette en facebook profil. Dette skyldes at jeg ønsker å nå ut til flere med samme interesser, både foto, hage og klima. Jeg gikk gjennom min portefølje i julen og oppdaget at minst 1/3 av de jeg har fulgt med på ikke hadde laget innlegg på bloggen sin på over 2 år.


Selv om jeg har mange flotte følgere som dere, som gir hyggelige tilbakemeldinger, ønsker jeg altså å utvide. Hva tenker dere? Kombinerer dere og er på flere sosiale medier? Erfaringer?!
For hagevenner som leser bloggen ønsker jeg godt nytt år med bilde av en favoritt i hagen, nomocharis.

Sist men ikke minst! Takk for følget i 2019 til alle gode bloggvenner!

Vi ønsker dere alle et flott nytt år!XXX

25 kommentarer:

 1. Ja, det er akkurat sånn jeg føler det også. Bekymringer for klima og fremtiden henger over hodet mitt hele tiden. Jeg sa til min mann i går at nå slutter jeg snart å lese aviser og følge med på tv. Det er omtrent bare negative nyheter. Vi får gjøre som strutsen, ja.
  Nydelige bilder! Godt nytt år, Marit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit. Det er nok "tomme trusler" fra min side, for jeg liker å følge med uansett, om det er godt eller dårlig nytt. Og som Karsten skriver i sitt svar, så er jo alle innlegg på nyhetene og i sosiale medier et tegn på at vi har satt fokus på denne viktige saken. Godt nytt år til deg og dine!

   Slett
 2. Det hjelper jo ikke å være (klima-)pessimist? Men prøve å bidra med det man kan, og påvirke der det er mulig. Sjøl slutta jeg å se på dagsrevyen for mange år siden. For sensasjonspreget og klint opp i ansiktet for meg. Men får jo nyheter på radio og andre media. Viktig å følge med og bry seg, tross alt.
  Herlige bilder og skjønn Nomocharis :) Godt nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei du har selvfølgelig rett, pessimisme tjener ingen, hverken meg eller saken som sådan :-)) Men jeg har kanskje kjent mer på realismen i klimascenariet.. Ja jeg kommer til å følge med, klarer selvfølgelig ikke å la være :-)) Nomocharis er en av hagens vakreste, i alle fall i juni ;-)) Godt nytt år!

   Slett
 3. I can understand very well (and share) the feeling of fear and helplessness in front of all the changes, that just seem to accelerate while many people do nothing. It is scary. But you have the right answer for yourself, do your part, look after your garden, the flowers, the birds, the insects, every little gesture helps. The world sure needs more people acting like you! I wish you both a beautiful new year, filled with love and flowers.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Sophie! Don't we all do that? Sharing the concern for the environment?! The feeling of doing too little? But I think, like you, that we have to stay focused on what we can actually do about it. I and Stig wish you a happy new year!!

   Slett
 4. Hei Fru Ranten

  Alletiders at der bliver stadig større opmærksomhed på klimaproblemerne - så vil stadig flere gøre noget selv:)
  Flot Nomocharis!

  Du og dine ønskes et godt nyt år herfra!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! Ja du har helt rett! Vi vil ha masse fokus på dette slik at våre politikere velger å ta de vanskelige valgene for så å handler til beste for natur, miljø og klima! Godt nytt år til deg Karsten!

   Slett
 5. Hej på dig!

  Först, ett stort tack för att du lyfter frågan och att du delar med dig hur det påverkar dig. I hela mitt liv har jag varit djur- och naturvän och min reaktion över det som pågår är en så stor sorg som är svårt att sätta ord på. Idag såg jag bilder av upprända och döda kängurur i Australien, häromdagen bilder av brinnande koalor och döda papegojor som ramlat från träden. Det är mer än uthärdligt men jag fortsätter att läsa. Jag vill ha kunskap och i många år har jag läst alla böcker jag kommit över, trots det pessimistiska budskapet så ger det mig ändå en märklig tröst. Jag är inte orolig för min egen del men jag har tre barnbarn som är på väg ut i livet och jag tänker ofta på vad som väntar dem och vad de tvingas möta för att min generation alltid velat ha mer och mer och mer...hur kan de förlåta oss? Förmodligen inte när de en dag förstår hela sanningen.

  Jag känner stor sorg för vad vi gör med naturen och alla som lever där men väldigt ofta är jag arg, riktigt arg. Förmodligen för att jag känner mig så maktlös även om jag under många år försökt leva som jag lär och vill kunna se mig själv i spegeln. Köphysterin gör mig arg, människors aningslösa "fyndjakt" gör
  mig arg för att inte tala om dessa pryttlar och prylar och dekorationer, det mesta importerat från Kina.

  Mina inlägg på bloggen blir allt färre, inte för att jag ogillar skrivandet men jag får allt svårare att skriva om obetydliga saker när vår värld ser ut som den gör. Varje gång jag sätter mig och letar efter bilder från trädgården försvinner min energi, det jag vill skriva om är vår sargade natur och vad vi gör med den och de utmaningar vi står inför. Men jag vet också att intresset är ganska svalt för den typen av inlägg. En gång i tiden trodde jag att alla som sysslade med trädgård också gjort den resan som jag gjort, att försöka förstå alla dessa osynliga samband som vår natur bygger på, att värna om det sunda och livgivande. Att ständigt lära sig mer, så fel jag hade.

  Jag är inte med på vare sig Facebook eller något annat på nätet men jag skriver en del i olika öppna forum. Har övervägt det många gånger men inte bestämt mig, kanske, någon gång. Jag tror att det är viktigt att hitta kontakter som överensstämmer med egna värderingar, annars är det lätt att känna sig ensam.

  Ursäkta mitt alltför långa inlägg, jag har som du ser inga bra svar på dina undringar.

  God fortsättning på det nya året!

  /Gunilla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gunilla og takk for at du tok deg tid til å svare meg direkte og ærlig på mitt innlegg. Jeg tenker at du er ved kjernen av problemet, og jeg følger dine tanker hele veien. Selv skriver jeg nok ofte om "ufarlige ting", men jeg prøver å legge inn noen av mine refleksjoner over livet. Ikke alltid opp i dagen, gjerne ufarliggjort gjennom humor. Men jeg ser at grunntonen fra starten av bloggen i 2012, nok har endret seg fra den opprinnelige tanken om å dele ren hageglede. Men jeg ønsker jo å fortsette å dele de glade tankene, undringen over livet. Hagens mangfold, ned, opp og rundt! Jeg vil prøve å holde 2 tanker parallelt, det lille i det store. Jeg ser jeg har mine begrensinger, rent praktisk, og min styrke ligger i det lille i hverdagen. Kanskje finner jeg andre sosiale arenaer hvor jeg kan tenke større tanker i et større fellesskap? Så ønsker jeg deg også alt godt for det nye året! Marit

   Slett
 6. Hello, Your post and photos are beautiful. I agree, we should all do our parts to help save what little bit of wildlife and nature that we can. I wish more people would just care more, love the animals and all things nature related. Thank you for doing your part. I wish you all the best in 2020, a happy & healthy New Year!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Eileen! Thanks for your comment. I see we are many who share the same concern. Still, I wish you a Happy New Year

   Slett
 7. Bonjour Ranten.
  Je découvre vos photos pour cette nouvelle année et je suis sous le charme.
  Comme vous je suis démoralisée. Je préfère m'investir dans mon jardin, un refuge Birdlife, avec mes fleurs et mes arbres, profiter de la vie sauvage dans mes voyages et de laisser le moins de déchets possibles. Les actualités sont terrifiantes de jours en jours.
  J'espère avoir le plaisir de voir vos photos sur le blog car je ne vais pas sur FB.
  Bonne année bien sûr !

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Nathalie! Thanks for your wise comment. If I create a profile on FB, it will be in addition to the blog. Great pictures you have on your blog!

   Slett
 8. I agree with you. It hangs over us all... a vague threat that makes me feel powerless and worried, but your photos are uplifting!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thanks! We must all do our best for the climate. Where we can!

   Slett
 9. Lovely shots!

  This is the year we MUST make a difference and start really acting to safeguard the planet and the creatures who live on it.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lady Fi! Ja vi får alle gjøre det vi kan i det daglige, og så må vi heie på modige politikere som tør å ta upopulære beslutning!

   Slett
 10. A thoughtful post - it really is a matter of now or never.

  Cheers - Stewart M - Tromso, Norway.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi and thank you Stewart. Are you in Norway?!

   Slett
 11. Hei, jeg tenker at en må være klimaoptimister og se på hvordan vi kan gjøre ting bedre, både hver og en og i fellesskap, finne gode alternativer, se på hva som gir mening og hva som ikke gjør det. Selv om vi av og til trenger å sette og få satt ting på spissen, så syns jeg media ofte gjør det i for stor utstrekning, vi trenger balanserte og faglige vurderinger som vi kan stole på. Dommedagsprofeter har det funnets til alle tider, og selv om vi nok står ovenfor mange menneskeskapte klimautfordringer så burde det være mulig å gjøre noe med det. Det er nå min mening. Så over til facebook, jeg har Fru Halds hage på facebook også, men jeg beholder bloggen fordi jeg syns det passer bedre til det skriftlige. Instagram er jeg foreløpig ikke på. Ønsker deg et fint nytt år, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg og takk for at du deler dine tanker og gir en konstruktiv tilbakemelding! Det setter jeg pris på! Jeg vurderer facebook, synes instagram yter bildkvaliteten lite ære, men jeg ønsker uansett å beholde bloggen :-)) Godt nytt år til deg!

   Slett
 12. Keep your optimism!!
  Great images, wishing you and your family and friends a great 2020!!

  SvarSlett
 13. Hi Yogi! I promise to try! Thank you and I wish you happy a new year!

  SvarSlett