lørdag 18. januar 2020


Vi kjenner det nå – det er den tiden på året
Ja for jeg tar det liksom som en selvfølge, at du også går og føler på det samme? En lengsel mot lysere dager? Sånne dager med dagslys som varer til langt etter arbeidstid og som kan vekke vårfølelser og ikke minst Fruen selv.Fratercula arctica/lundefugl/puffin


For nå nå trenger vel både stauder, løk og fruer i sin alminnelighet å strekke litt på beina?! Riste av seg vintermørket og pirke forsiktig borti virkelysten?Noen gode ting er det jo alltid, om man tar seg bryet med å tenke etter, med mørke kalde og våte ettermiddager og kvelder. Man kan jo alltids ta et dypdykk i arkivet? Drømme om tider som har vært og tider som skal komme.I 2016 besøkte vi Fair Isle, denne lille grønne øyen som befinner seg midt mellom orkenøyene og Shetland. Et paradis for fugleelskere generelt og for lundefuglelskere spesielt!

Armeria maritima/ strandnellik

Du må gjerne kikke innom de gamle bloginnleggene fra turen, om du vil se flere bilder og kanskje lese litt om turen?Vi har jo ønsket å reise tilbake, helst siden vi reiste fra Fair Isle. Men i mars 2019 brant Fair Isle Bird Observatory & Gesthouse ned til grunnen. Heldigvis er arbeidet med å bygge det opp igjen godt i gang og vi krysser fingrene for at det blir en ny tur til denne deilige øyen.
Sånn kan en ellers litt trist og kjedelig fredags ettermiddag fylles med gode minner og gi rom for å drømme seg vekk til nye deilige sommerferier!
Og som du jo helt sikkert har observert allerede så byr vi på Hr og Fru Lundefugl som var vårt fotomotiv nummer en! For vi blir jo aldri lei av disse utrolig flotte og morsomme fuglene. Havets papegøyer!Kanskje bringer helgen oppholdsvær og en rusletur i hagen? Det er lov å håpe! 


God helg!

XXX


34 kommentarer:

 1. Such beautiful photographs.

  Have a great weekend!!

  SvarSlett
 2. Hejsan!

  Jag kan aldrig se på bilder av lunnefågeln utan att beröras djupt, jag blir nästan gråtmild. Jag har aldrig sett en lunnefågel i verkligheten och kommer nog aldrig att göra det heller men jag har följt vad som sker med denna speciella lilla krabat när vattnet blir varmare och födan flyttar längre norrut. Om jag minns rätt får lunnefågeln endast ett ägg i relativt mogen ålder vilket gör den känslig för förändringar i livsmiljön. Därtill jagas den väl fortfarande på en del ställen vilket är obegripligt men sådana seder sitter djupt.

  Tack för dina vackra bilder av lunnefågeln!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Gunilla! Jeg husker godt når jeg hadde mitt første nærmøte med lundefugl, på Island http://rantenhagen.blogspot.com/2015/08/lundefuglen-havets-papegye.html Jeg opplevde det også veldig intenst og rørende, men opplevelsen på Fair Isle var helt spesielle. Mye fordi vi hadde så god tid, kolonien var veldig nært der vi bodde, så vi kunne bruke mange timer hver dag. Også fordi ve kom så passe nærme, uten at vi følte at vi forstyrret fuglene.

   Jeg har også lest at lundefuglen hadde et godt år i 2019, men de får nok store utfordringer når store utfordringer når temperaturene stiger. Ja den jaktes også på, og spises enkelte steder.

   Fin ny uke til deg!

   Slett
 3. Hei Fru Ranten

  Flotte billeder af denne flotte fugl!
  Man bliver lidt glad når eksperterne fortæller at bestanden nu er i sikker moderat fremgang, og at den traditionelle fuglestangfangst er reguleret og begrænset til ikke ynglende fugle.

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! Takk! Ja jeg ble både glad og rørt av å sitte så tett på kolonien og bare nyte av bruset av vinger og pludring når de forsvant ned i reirhulen sin. Jeg tror nok det at føden flytter seg nordover pga klimaendringer er den største utfordringen. Dette gjelder mange sjøfugler. De klarer ikke tilpasse seg og bestandene går ned.

   Slett
 4. Hei Marit!

  Så vakre bilder! Lundefuglene er så fine å se på. Jeg husker innleggene dine om Fair Isle. Så vakkert det er der også.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit! Ja dette er en veldig spesiell fugl. Og så har den jo litt størrelse også :-)) Fair Isle var veldig spesielt, ikke minst fordi det er en liten øy hvor man kan gå fra den ene enden til den andre. Det er apostlenes hester som gjelder :-)) Fin ny uke!

   Slett
 5. Wow! Amazing up close and personal shots of this adorable puffin! Wonderful post!

  SvarSlett
 6. Oh, just magical shots!! I enjoyed every photo. Adding to the beauty are the green tufts and little purple flowers. Have a wonderful weekend!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! The green tufts are Armeria maritima, quite common in Norway too. Happy new week!

   Slett
 7. Jeg har lige set alle dine fantastiske billeder fra Fair Isle igen. Hvis man først har været der, vil jeg gerne tro, at man længes derop. Jeg blev så betaget af billedet af østersurten. Desværre skriver du, at du ikke har haft held med den. Jeg har planlagt at så den, men det er jo spændende om den vil lykkes hos mig.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna! Fair Isle er et sted man godt kan bruke litt tid, da får man mer ro til å nyte og fotografere :-)) Min østersurt har gjerne var et år eller to, men aldri lengre. I naturen, på Island og i Skottland, vokser den alltid i sjøkanten i litt steinete omgivelser. Den er nok ganske herdig om man klarer å gjenskape det rette miljøet. Lykke til!

   Slett
 8. Hi, I love very much your photos. The bird is one of my favourites. Have a nice sunday. Greetings Caroline from the Netherlands. https://carolinesnatuurfotografie.blogspot.com/

  SvarSlett
 9. Dine billeder af lunderne yder dem fuld retfærdighed. På dansk kalder vi dem også søpapegøjer, og jeg har selv engang siddet midt i en stor koloni af de fantastiske fugle på Myggenæs på Færøerne. Det var en stor oplevelse! Kan se du også er faldet fuldstændig for deres charme.
  Når de lander med næbbet fuldt af fisk ser det ikke altid lige fikst ud. De kan godt slå en kolbøtte men holder stadig fast på fiskene. Og hvordan fanger de egentlig fisk nr. 5 uden at tabe de første 4? Det er en ting jeg har tænkt over.
  Tak for de herlige billeder! Forstår godt du vil tilbage til øen igen.

  Mange hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla! Ja da du hatt den samme flotte opplevelsen som oss! Det stemmer at de hadde noen pussige landinger hvor de trillet over ende ;-)) Men fisken var alltid på plass! Jeg tror ikke mange fugler kan gjøre dem dette etter, de fleste fugler svelger maten og gulper den opp igjen når de kommer hjem til reiret. Fin ny uke!

   Slett
 10. What a fabulous subject for photos! You captured this creature so well with it's lovely colors and lunch, too :)


  My Corner of the World

  SvarSlett
 11. Such a cute bird and I love all of your photos... especially the last one!

  SvarSlett
 12. Have a great week ahead! I love your Puffins! I especially love that clump of pink flowers on the rock. It's a little piece of perfection!

  SvarSlett
 13. They are so cute!
  Your shots with flowers are delightful.

  SvarSlett
 14. Puffins are such wonderful birds - I never tire of seeing them.

  Cheers - Stewart M - Melbourne

  SvarSlett
 15. A trusting and charming bird :-))

  SvarSlett
 16. Kjempeflotte bilder av dvergfalk og lundefugl. Sylskarpt som vanlig :-)

  SvarSlett