søndag 1. april 2012

Villa i asken og.. dagens blomstring i hagen.

Vi har stor glede av småfuglene i hagen. Både fordi de er flotte å se på og synger vakkert, men ikke minst fordi de gjør stor nytte for seg. På menyen står både flygende og kravlende insekter vi veldig gjerne vil bli kvitt. Så da gjelder det å gjøre seg attraktiv!

Vi frister med uteservering fra tidlig høst til sen vår, og prøver å by på litt for en hver smak. I tillegg bygges det små innbydene eneboliger i varierte størrelser og med inngangsparti for både de aller minste og for de litt større. For de mest urbane kan vi by på bjørk på tunet. Ellers er det høyt og lavt og hit og dit.

En av de faste, som følger oss trofast gjennom hele året, er spettmeisen. Og her snakker vi om å være førstemann til mølla! Det er travle dager. Ikke bare skal det passes på at ingen andre tar seg til rette, men her skal det renses og ryddes og gjøres klart for kommende generasjoner. Pell dokkar vekk! Eg var her først!
Det er en pussig ting med spettmeisen. Enten velger den boligen med minst åpning og bruker masse energi på å lage den bitte litt større, eller så gjør den som sist vår- velger den med størst åpning for så å mure igjen..?! Her gjelder det å sette sitt personlige preg på inngangspartiet, og akkurat der kan jo vi hagegale kjenne oss litt igjen?
Her ser vi oss godt for! Høyre.. venstre..eller var det venstre..h
Latinsk navn er Sitta europaea

Våren går sin gang. Foreløpig nøyer vi oss med observatør-rollen, og den store ryddesjauen har vi latt vente. Da vi våknet til snødekket mark i dag var vi glad for det valget. Kommer tid….


Mange har latt seg besnære av hagens lerkesporer. Nå er de første avblomstret men det kommer stadig nye til. Her er 2 av dagens.

Corydalis sp

Corydalis malkensis (?)

Vi lar oss forføre igjen og igjen. Av de deiligste himmelblå blåstjerner. Hver dag. Du også?

Nei, dessverre, ingen humler i dag...
God helg!

 12 kommentarer:

 1. Det er koselig med fugleliv i hagen, her går det med 2 kg epler om dagen nå når trosten valfarter hagen. Spettmeisen er en skikkelig rakker ved matfatet også, men alt den kaster ut kommer jo andre til gode da. Og corydalisen, helt nydelig, sukk. Ha en strålende søndag.
  Tuaklem

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det går med litt frukt her også, men det er det helst trosten som spiser. Og rosiner! Nå er vi på siste frøsekken for i år. Etter det får de versegod å spise mygg og åmer :) God søndag til deg også!

   Slett
 2. Jeg er alltid litt misunnelig på dem som har fugler i hagen sin. Jeg har ut mat på vinteren, men har liksom ikke helt lykken med meg. Maten blir spist,men de er jo alltid her når jeg er på jobb. På hytta har vi fuglekasser hvor det stadig bor småfugler i, og det er hyggelig å følge dem!

  Ønsker deg en kjempe fin palmesøndag og pass så du ikke blir lurt ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Vent med å legge ut det aller beste til du har kommet hjem! Det er i grunnen sånn, at du kan fylle på med all verdens fristelser, for så å snu ryggen til- kanskje for å hente kameraet? Og vips så er brettet nesten tomt.. God søndag til deg også Vivi!

   Slett
 3. Det er koselig med fugler i hagen ja. Spettmeisen har vi her også, og den er alltid så grådig! Flotte lerkesporer, og jeg tror du har rett navn på den hvite for det navnet har jeg på min også. Mine står i knopp nå, så jeg håper ikke frosten tar livet av de. Hvitt på bakken hørtes ikke noe greit ut...

  SvarSlett
  Svar
  1. Er det ikke rat hvordan sånne plantelapper forsvinner i løpet av vinteren?! Men jeg vet at jeg har C malkensis et sted, så går vi for den :)

   Slett
 4. Spettmeisen er morsom å se på. Fremdeles flotte lerkesporer.
  I dag er det litt surt her, håper på bedre vær i morgen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja spettmeisen er verdt et studie :) Opp etter barken, ned etter barken.. I dag er det helt klart innevær! Så da går vi for mandagen :)Det er lov å være litt optemist?

   Slett
 5. Så flinke dere er til å ordn til fuglene. Jeg har prøvd meg på en fuggelkasse her, men ingen ville flytte inn, så noe gjorde jeg vel galt..

  Herlige bilder, jeg liker spesielt godt blåstjerna (snøstjerne?)Så yndig søt og herlig farge!

  God plamesøndag videre Marit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Heidi! Ja dette med fuglekasser er ikke å spøke med. Her snakker vi rett størrelse til rett fugl. Ikke er det likegyldig hvilkene mål det er på døren heller. Vi bruker fast mal og lager gjerne ti i slengen (vi og vi...)
   God søndag til deg også!

   Slett
 6. Visst är det kul när små fåglarna flyttar in!
  Fina bilder på fåglarna!
  Ha de bra
  Mariana

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er alltid kjekt å følge med på :) Fortsatt god påske til deg Mariana!

   Slett