søndag 25. juni 2017

Og her slår vi rekorder!


Vi snakker ikke om friidrett eller andre sportslige eller usportslige aktiviteter. Men du kanskje fått det med deg? At i Bergen gjør vi det Bergen er god på?! Vi slår våre egne våte rekorder (…) Se bare her! Ikke siden 1952 har juni vært så fuktig!


Sånne rekorder er jo ikke noe å trakte etter? Men så er det jo slik at ingen har spurt oss, verken Gud eller Hvermansen, så dette er helt og holden utenfor vår innflytelse.. Vi toer våre hender (..)

Lonicera japonica Aureoreticulata syn aurea reticulata/ kaprifol

Mye godt arbeid står på vent der ute i monsunen og innimellom så blir det plutselig og uten forvarsel opphold, og Hr og Fru Ranten kaster på seg ytterjakke og trakker ivrig i kalosjene. Alt dette rekker de akkurat, men i det de åpner døren har Overgartneren igjen skrudd dusjen på full styrke og det er bare å returnere til sofaen.



Men innimellom så har faktisk solen funnet oss! Vi smetter ut med kaffe og kamera for å nyte hvert øyeblikk! For det er jo alt for vått til gjøre et dagsverk der ute i hagen.

Skyggebed i terasser

Arisaema ciliatum


Værmeldinger er som alle vet omskiftelige og kan til tider sees på som ren spådom og ren optimisme, men vi er jo nettopp det, og neste uke skal vi i følge yr.no få noen dager med godvær! Ja faktisk så er det ikke meldt en dråpe regn så langt øyet kan se! Vi bukker og neier og snur oss i omkring! All grunn til å feire?!

Nomocharis saluenensis


Alltid noe å gleder seg over i hagen?! Vi skal ikke fordype oss i det faktum at det er uhorvelige mengder med brunsnegl der ute, eller at åkersneilen som nesten var spist opp av den brune nå ser ut til å ha funnet veien tilbake. Det kalles vel dobbelt ære være? Men vi plukker og plukker og vi teller til 200 hver gang en ny sneil når vannflaten på Store Blå! Så mange egg mindre! Takk og amen.

Nomocharis aperta


Euphorbia lathyris

Men som sagt, dette skal vi ikke snakke mer om! Tror vi (…) I våres fikk hagen 4 nye fuglekasser til våre fjærkledde venner. De fleste som finner seg et krypinn er meiser, men hagen har hvert år hatt besøk av Hr og Fru Fluesnapper, som i år har flyttet inn i flunkende ny enebolig!










Og når vi ser hva disse småfuglene fanger og serverer sine håpefulle små så kan vi vel aldri få nok fuglekasser i hagen?! For her går skade- og plageinnsekter ned på høykant! Både i larvestadiet og som ferdig utvokst. Og er det ikke en veps Fruen kan observere der i nebbet? Stjerne i boken til Hr og Fru Fluesnapper! 

Ficedula hypoleuca/ svarthvitfluesnapper, han



Tenk at de flyr frem og tilbake, mellom Rantenhagen og Vest-Afrika, hvert år! Slå den!

Camassia sp/ prærielilje

Det gror og gror der ute i Rantenhagen. Atter en gang er vi innhyllet i en grønn jungel og det skal den ha, hagen, at den lar seg ikke skremme av litt sommerfukt! Struttende av grønn lykke står den klar til å ta oss i mot når vi igjen drister oss ut! Med eller uten paraply (…)

Lilium monadelphum


Vi ønsker dere en deilig ny uke!






32 kommentarer:

 1. Hello, I am sure the flowers and plants are loving the rain. Beautiful flycatchers and wonderful photos. Thanks so much for linking up and sharing your post. Happy Sunday, enjoy your day and new week ahead!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you Eileen and a happy new week to you!

   Slett
 2. Wow.....welch wundervolle Fotoserie !!!!!
  Es war mir eine große Freude , die vielen schönen Fotos anzusehen.
  Besonders gut gefallen mir die Vogelaufnahmen.....eine super Qualität und Farbe.
  Liebe Grüße, Karin

  SvarSlett
 3. Ja, jeg har fått med meg rekorden deres. Utrolig at Bergensere kan slå sine egne rekorder ;)
  Huff, jeg misunner dere ikke. Regn er bra, men det får være måte på.
  Håper dere får fint vær til uken.
  Svarthvit fluesnapper er her i hagen også. Den har tre år på rad bodd i den ene fuglekassen.
  Fin ny uke, Marit!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja dette er jo i stor kontrast til været på Hvittingfoss :-)) Og i kveld så jeg at vi hadde satt enda en rekord =O Men det er altså veldig frodig :-)) Veldig koselig med fluesnapper i hagen! Fin uke til deg også Marit!

   Slett
 4. For drøyt 20 år siden vurderte vi å flytte til Bergen, men valgte Sponvika, sørøst Norge som ligger i et belte med aller minst regn i løpet av året, og har ikke angret. Det var faktisk det avgjørende...
  Flott å se bildene fra hagen deres, steintrappa med terrassebed var virkelig flott!
  Ellers var prærieliljen utrolig vakker.
  Håper inderlig dere får sol og varme:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Akk ja, jeg valgte å flytte hjem til Bergen etter noen år rundt i landet :-)) Med dette været har vi jo alltid noe å snakke om ;-D Vi er ikke alltid så gode på oversiktsbilder, da jeg er litt nærsynt dvs at jeg har fokus på plantene :-)) Nå kommer solen!

   Slett
 5. Hei. Rekorden har jeg fått med meg. Huff. Eneste fordelen er at en slipper å vanne, og at hagen er frodig. Jeg håper dere får sol etterhvert. Flotte bilder. Likte veldig godt skyggebedet med steintrappa.Prærieliljen er nydelig.Ønsker deg en fin søndagskveld.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror vi har vannet 2 ganger i løpet av de siste 20 åren :-)) Fin uke til deg Hanne-Lise!

   Slett
 6. Tenk så forskjellig det kan være. Her er vi overlykkelige når vi får 3 mm regn og akkurat idag har vi faktiskt kommet opp i til sammen 90 mm siden 1. april. Juni har bydd oss på 46 mm så langt og det er mye for å være her.
  Håper dere snart får opphold så dere får mulighet til å nyte hagen uten sydvest og regnklær på!
  Moro å se oversiktsbilder forresten og bilde nr fire var jo bare så fint!
  Klem Nora

  SvarSlett
  Svar
  1. Kom og hent! Ta med en tankbil og fyll opp! I dag har solen vært innom og vi er optimister!

   Slett
 7. Hei Fru Ranten

  Regnrekord i Bergen - så bliver man imponeret,ærgerligt at man ikke kan fordele det lidt!
  Sikken en lækker monadelphum med dråber og det hele!
  Fluesnapperen har jeg også i Sverige - en han plejer at have 2 eller 3 kasser med hver sin hun - han har travlt!

  Det lader til at vandet kommer ned til os ser jeg - der er varslet store mængder i ugen der kommer...

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! Skulle ikke tro det var mer vann å sende videre ;-D Ja fluesnapperhannen vet å lage arbeid til seg selv :-)) Fin uke til deg!

   Slett
 8. Når Bergen har nedbørrekord, da er det vel godt fuktig.... Huffameg!
  Artig Arisaema og nydelig lilje! Fin fuglereportasje :)
  Med ønske om noe tørrere tider!

  SvarSlett
  Svar
  1. En grå vegg av fukt ;-D Takk! ja det ser litt lettere ut i dag!

   Slett
 9. Ja, jeg hører det er vått på vestlandet om dagen..håper det gir seg snart og solen blir værende resten av sommeren:)
  Lekker denne Arisaema ciliatum, er det en snabelcala art?....og denne søte da..Nomocharis aperta! Mye fint hos deg, altså:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja nå er vi virkelig i rekordmodus :-)) Heldigvis har solen kikket innom i dag! Ja det er vist det norske navnet. Denne er helt hardfør her hos meg og den setter alltid masse frø så om du hjelper meg å huske det sender jeg deg gjerne noen frø til høsten! Nomocharis tar litt lengre tid før du får blomst, men den kan fint såes den også. En liljeslektning. Ikke så lett å få tak i løk men den finnes for salg også :-))

   Slett
 10. Du har masse fint da, som ser ut som det trives i regnvær. :) ha en fin kveld, hilsen ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det meste av planter trives greit med regnet men ikke alle. Det blir lett mugg om plantene står for tett. Fin kveld!

   Slett
 11. Härliga bilder men vatten så mycket vatten ni fått såg på dagens tidningen att i bergen har det regnat 26 dagar .Vi har grannens flicka som är och sommarjobbar på ett hotell där i närheten ´Gudvången tror jag det heter .Hennes föräldrar ska flyga dit i på onsdag ,trädgårds intresserade dom också kramen Nette

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja nå har vi virkelig fått mye vann denne måneden. Ikke alle rekorder det er nødvendig å slå?! Gudvangen ligger nok et stykke unna Bergen men nå tror jeg det kommer fint vært på hele Vestlandet!Klem, M

   Slett
 12. Jeg festet meg også ved trappa (slik flere andre har gjort).
  Inspirasjon :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Martin! Den er det Hr Ranten som har laget. Han er er en kløpper på å bygge med stein og støpe :-)) Kjekt at du fant det inspirerende!

   Slett
 13. FOR nokre fantastiske bilde !!!
  Og, om vi ikkje har regnrekorden her så har vi
  Karsten Warholm her i bygda :)
  Og er kjempestolte av han.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :-)) Ja da kan du vel tåle litt regn :-)) Vi gleder oss over han vi også!

   Slett
 14. Très belle série ;-)
  Bravo !
  Céline & Philippe

  SvarSlett
 15. Hello!:) Wow! Gorgeous captures of the flora and such beautiful macro images. Lovely bird shots too, all beautifully photographed. I would like to follow you if I may.:)

  SvarSlett
 16. En glede å se dine bilder. Så mange spesielle planter du har i hagen. Nomocharis aperta var helt til å spise opp :-) Kan jeg spørre hvor du har fått tak i den?
  Ønsker deg fine sommerdager framover!

  Hilsen Marianne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei,

   Tusen takk Marianne! Nomocharis kan være vanskelig å få tak i men http://www.nettbutikk.planteriket.no/ har hatt den noen ganger på løklisten om høsten. Jeg har kjøpt flere på hagetreff i Sverige og hagemarked på Hamar- du finner mer info på facebook på staudeklubben miøsen :-)) Ellers har jeg sådd fra frø. Det tar jo alltid litt tid m løkplanter..

   Her kan du se flere bilder av mine :-)) http://rantenhagen.blogspot.no/2013/06/nomocharis-ivare-hjerter-for-sann-erdet.html Fin sommer!

   Slett