fredag 27. mars 2020


Et gjensyn med Svalbard og hvalrossene!
Vi føler vi må ha litt svong på det! Sånn!!  For når vi skal ta et lite tilbakeblikk blir vi myk i hjerte av gjensynet med hvalrossene. Bildene er ikke vist før, så du kan trygt kikke innom!


Velkommen til å hilse på disse store, litt pussige men akk så sjarmerende dyrene! De som gjester Svalbard litt lenger ut på sommeren vil nok møte større flokker enn det vi gjorde. Her var det 3 på det meste.


Heldigvis for både oss og hvalrossen så er den nå totalfredet på Svalbard. Så det er ingen jakt lengere, og det er strenge regler for hvordan man skal oppføre seg i møte med dyrene. Hovedregelen er hold avstand! Og det er med en hvalross ku som med kyr ellers, de kan bli ekstra ilsken om de har kalv.Selv om en isbjørn kan våge seg på kalver eller svake og syke dyr, og at spekkhoggerne også kan jakte på hvalross, ja så er det vi mennesker som er den største trusselen. Ikke lengre gjennom jakt men gjennom miljøgifter, forurensning og sist men ikke minst ved klimaendringer.
Når isen smelter mister hvalrossen sine naturlige tilholdssteder og det kan blir trangt og kamp om de få plassene som blir igjen.
Denne hvalrossen hadde nok vært i kamp for det var blod på isflaket. Kanskje hadde den sloss om damenes gunst mot en større han? Kanskje hadde den sluppet unna en flokk spekkhoggere i siste liten?!
En båttur rundt Svalbard gir også et innblikk i livet til fangstfolkene som oppholdt seg her opp, gjerne over flere år. For med jevne mellomrom dukket opp små plankehytter i ensom majestet nær sjøen. Her lå de med tilgang til jaktmarker og drivved. I ryggen hadde de mektige fjell og breer. Jeg tror nok brakkesyken var mye mer påtrengende enn det vi kan skryte på oss etter 14 dager? Husk det var mørketid også (…)Takk for at du ble med på en liten mimretur! Vi vet vi skal tilbake til Svalbard men vi vet også at det ikke blir i år. Dessverre. Men så skal det sies at det er lite som kan måle seg med å glede seg ordentlig til en ny tur?! Bortsett fra selve turen da..


Vi ønsker alle en god helse og en god helg!
XXX


22 kommentarer:

 1. Walruses look like amazing animals. Your photography is wonderful. Wishing you good health also!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! Wishing you a great weekend!

   Slett
 2. Hei.
  Slike turer må være et minne for livet. For en opplevelse.
  Ta vare på dere.
  God helg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Hanne-Lise og alt godt til deg!

   Slett
 3. Hei Marit!
  Etter å ha sett minutt for minutt fra Svalbard må jeg si at jeg ble forelsket i stedet. Heldige dere som har vært der. Flotte bilder!
  Ta vare på dere! Ønsker dere en god helg også :)

  SvarSlett
 4. Hei Marit! Ja det var nok mange som koste seg med den turen :-)) Alt godt til deg!

  SvarSlett
 5. Härliga bilder och jag fascineras av hur sinnrik naturen är och att något så stort och oformligt på land kan vara så fantastiskt smidiga i vattnet. Hannen i början gissar att det rosa på bröstet är ärr? Lite längre ner ännu en hane med blicken mot mig och vilken blick... Den talar och verkligen ber!

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Carina! Ja det er utrolig stor forskjell på hvilket element de befinner seg i :-)) Akkurat som pingviner! Ja de var jo veldig oppmerksom på oss selv om vi holdt avstand. Denne som ser på oss var nok skadet, og opplevde oss nok som en trussel i en sårbar situasjon til tross for at vi ikke kom nære. Alt godt til deg!

   Slett
 6. Forventningens glæde kan man heldigvis leve på i lang tid. Dine billeder kan sagtens tåle at blive set flere gange, så det gør ikke noget, hvis der skulle være gengangere imellem. Det er tankevækkende, at et fredet dyr har mennesket som sin største fjende.
  Hav en god weekend!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna! Tusen takk :-)) Vi opplever jo at reisene våre er til glede både før, under og selvfølgelig i etterkant :-)) Ja det er til ettertanke...

   Slett
 7. Hello,

  This is a virtual wonderful trip for me. I love the walrus, they are amazing critters. Are the other animals reindeer? The mountain scenery is just beautiful. Your photos are all gorgeous! Take care and stay well! Thank you for linking up and sharing your post. Enjoy your day, happy weekend! PS, thanks for the visit and comment.

  SvarSlett
 8. Hei Fru RAnten

  Endnu en serie flotte fotos fra din hånd!
  Kan godt forstå du vil derop igen!

  Ha en dejlig helg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! Tusen takk :-)) Akkurat er det jo ingen som får reise til Svalbard, så vi får holde oss til nærområdet! Ønsker deg en deilig søndag!

   Slett
 9. What amazing photos! A Walrus is something most of us will never get a chance to see! Great photos!

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! Walrus is not easy to meet unless you visit Arctic areas :-))

   Slett
 10. Hello. Wonderful place. Photos are great. Global warming causes problems for polar bears, walrus and other animals too... It is so sad...

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Anu! Thank you :-)) Arktis is more exposed to global warming than anywhere else on earth, unfortunately..

   Slett
 11. Wonderful pictures - I love the colder parts of the world, which is crazy given where I live.

  When all is settled again I hope to see some more snow!

  Hope all is well - Stewart M - Melbourne

  SvarSlett
 12. En så fantastisk tur. Jeg kan tenker meg, du at du må gjøre det igjen.
  Tusen takk for herlige bildene. En glede å se.
  Beste ønsker for deg og mange hilsener fra Viola

  SvarSlett