lørdag 21. mars 2020


Rett inn i vokabularet - er du også en "mangesysler"?
Noen ganger dukker det opp, for meg, nye ord som umiddelbart gir mening. Sånn som dette ordet mangesysler, som jo nettopp er en som driver med mangesysling.
Her i huset følte vi at dette var veldig beskrivende for hva vi driver med. Eller hva vi ikke driver med? For eksempel så kjeder vi oss jo nesten aldri? For nettopp! Vi har alltid noe å sysle med! Vi har vintersysler og sommersysler, for ikke å snakke om vår og høst?! Og så har vi selvfølgelig innesysler og utesysler osv..
Vi hører Våren pakker opp reisevesken og rigger seg til. Nå har Våren bestemt seg for å drive med litt mangesysling i hagen. En av Vårens sysler er å vekke dronninghumlene. Nå tumler de søvnig men sulten frem fra mosegrodd bjørkelegg. Heldigvis har Vårsolen åpnet krokus og juleroser på vid gap så det er nok av fristelser.
Andre ting Våren sysler med? En typisk vårlig syssel her i hagen er besøk av Hr og Fru Dompap. De henger rundt foringsplassen men de er nok aller mest fristet av knoppene på plommetreet! Det er vår det!


Pyrrhula pyrrhula/dompapSå spiller Våren opp med hes kråkekjefting, ravneflørt med innlagte klikkelyder og et sprudlende kor av småfugler som nok allerede er i gang med vårlige og romantiske sysler. Det er lyden av Våren det!
Om natten flørter kattuglen med fløtemyke uhu uhuu uhuuhu.. Våren tar jobben alvorlig og nå jobber hun døgnet rundt!  
Og ellers håper vi Våren er på jobb i morgen også.
Hun må gjerne ha hjemmekontor i Rantenhagen!God søndag!

XXX26 kommentarer:

 1. Underbar julros vilket fantastiskt krås :) Mångsysslare är ett gammalt begrepp i Sverige. Men när min dotter bodde i Dalsland där arbetstillfällena är förhållandevis få insåg att det finns Allsysslare också. De små pickuperna åkte runt och listan längs sidan över allt de kunde göra var långt större än 'mång...' :)

  Fina, grafiska mönster i speglingarna eller är det något annat?

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Carina! Ja dette er lykkeblanding fra hagen, sånn er det jo gjerne med juleroser :-)) Det kan godt hende at begrepet er gammelt her også, og kanskje mer vanlig i andre dialekter enn min, men altså nytt for meg. Og jeg likte det umiddelbart veldig godt :-)) Allsysslere ja, nytt det også!

   Helt riktig! Det er speiling i sjøen ;-)) Alt vel til deg!

   Slett
 2. Hei Fru Ranten

  Mangesysler kender jeg også fra det svenske 'Mångsysslare' - begrebet findes ikke på dansk - endnu;)
  Ja det er bare så godt at se de søvndrukne humler tumle omkring, snart skal de stifte bo:)

  Ha en dejlig søndag du med!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! Selv om det er nytt for meg kan de kanskje være vanlig i andre dialekter? Kanskje vi kan innføre ordet i Bergen og i Danmark?! For det er jo et veldig beskrivende ord?

   Det er alltid ekstra koselig når de første humlene tumler frem fra vinterbolet sitt :-)) Selv om denne var nedlesset i midd, som i selv ikke gjør skade, men som likevel kan være ille når det blir veldig mange av dem..

   Ønsker deg en deilig start på den nye uken!

   Slett
 3. Hei Marit!

  Det var da en fantastisk julerose! Sukk... De er så fantastisk vakre at en får nesten vondt i hjertet ;)
  Jeg kjenner ikke ordet mangesysling, men jeg kjenner til hva det betyr. Jeg er absolutt en av de :)

  Ønsker deg en flott søndag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit! Ja den er ganske lekker og har i tillegg oppstått helt spontant her i hagen, om jeg ikke husker feil :-)) Du er helt klart en mangesysler!

   Ønsker deg en flott ny uke!

   Slett
 4. Mangesysling lyder helt behageligt i modsætning til multitasking, og jeg vist også i målgruppen for både det ene og det andet...
  Dejlige billeder af humlebier og blomster, men sandelig også det stille vand! Dompappen kommer kun her forbi i de rigtig kolde vintre, så den har vi slet ikke set i år.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla! Ja det har du helt rett i, og det gjorde jo ordet enda mer aktuelt i mine ører ;-)) Speiling i vann er alltid fascinerende og det kan oppstå spennende grafiske uttrykk. Nesten kunst?!

   Vi har kun besøk av dompap på denne tiden av året. Det betyr jo ikke nødvendigvis at de ikke er her, bare at de ikke er på foringsplassen :-))

   Hilsen Marit

   Slett
 5. Julrosor är väl det vackraste! Vilken färg!
  Solen strålar över ön och dags för en skön vårpromenad...
  Kram från Titti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja på denne årstiden er de virkelig dronningen i hagen! vakre blomster, kommer tidlig og blomstrer lenge :-)) Bedre blir det vel ikke?! Alt vel til deg!

   Slett
 6. Hei.
  Nydelig julerose.
  Mangesysling. Er det ikke det vi holder på med alle sammen i disse dager. Iallefall vi som har hage.
  God søndag.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise! Ja det var akkurat det jeg tenkte også! Du er jo helt klart en mangesysler :-)) Fin ny uke!

   Slett
 7. Hyggelige vårbilder. Det beste jeg vet i hagen er når jeg flytter meg litt fra prosjekt til prosjekt, bed til bed, gjør litt her, gjør litt der uten en eneste plan. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg! Høres ut som om du slutter deg til rekken av mangesyslere?! Herlig :-)) Ønsker deg en fin ny uke!

   Slett
 8. Jeg er vist både til mangesysler og til havesysler😀.
  Jeg er vild betaget af dine kunstværker. Hvor er motiverne godt set. Når man betragter julerosen, gemmer der sig også et kunstværk her. Har man øjnene åbne, kan man finde mange kunstværker, og hvor er det sjovt at gå rundt derude og lede efter naturens kunstværker.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna! Ja det tror jeg nok du er, en mangesysler :-)) Lykken er en hage med juleroser og kort vei til havet?! Speiling i vann er jo rene kunsten om man tar seg tid til å kikke etter :-)) Alt godt til deg!

   Slett
 9. Fru Ranten har tatt våren på kornet i dette innlegget.
  Godt skrevet, og bildene.......hva kan jeg si........selvfølgelig betagende vakkert.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Marin! Og jeg har vært på nett og kikket på tøffe benker etter inspirasjon fra bloggen din!

   Slett
 10. Hello, Ranten!
  I love the name Christmas Rose, it is beautiful. Love the bees and the pretty reflections. Lovely post and photos. Thank you for linking up! Stay safe and be well. Have a great day and a happy new week!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eileen! Thank you and a happy new week!

   Slett
 11. Vakker julerose! Ja, skal man holde på med hage må man kanskje være en mangesysler:-)
  Her sysler vi nok både inne og ute hele året...
  Her er det et yrende fugleliv. Et par skjærer bygger ny bolig et par meter fra det gamle, mens småfugl tydelig får overta forrige bolig, og de er alle ganske så stresset:-)
  Flott tid.
  Ha en fin hjemmeuke/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin! Ja innimelom dukker det opp spennende hybrider mellom de mer ordinære, ikke for det, de ordinære er vakre de også :-)) Jeg ikke noe problem med å sette dere opp på listen og mangesyslere! Det er så deilig når fuglene begynner å synge i hagen! Herlig vårstemning :-)) Fin ny uke til dere også!

   Slett
 12. Beautiful photos to brighten our eyes in these difficult times around the world. I especially loved the 1st photo, it's fantastic.
  Stay safe and well

  SvarSlett
 13. Great set of pictures - love the bee.

  Hope all is well - Stewart M - Melbourne

  SvarSlett
 14. Hi Stewart! Thank you, yes we are healthy and we are not infected by corona!

  SvarSlett