tirsdag 31. august 2021

 

Det var det året det var så bratt.


Noen år telles ikke som kalenderår, men regnes ut fra en bestemt dato, en hendelse i livet. Når noen plutselig og uventet dør blir datoen som en milepel i livet.Anemonopsis macrophylla

Første fødselsdag uten Ruben, første julefeiring uten Ruben, og sånn går dager og blir til uker som blir til måneder… Og så er et helt år gått. Ruben døde 24 august 2020. Min sønn.

Jeg har befunnet meg i det dypeste mørke, men også funnet strimer av lys. For livet trenger seg på og heldigvis for det, for kroppen vil gjerne gi tanken litt fri og mulighet til å komme opp i lyset og trekke litt luft.


Alauda arvensis/ sanglerke

Så når datoen sto på trappen og banket på valgte vi å feire Ruben sitt liv og å løfte frem alle de gode øyeblikkene og all gleden og latteren. Og det deilige er at det er så mye å hente fra! 


Cyclamen hederifolium/ alpefiol

Det er så mange måter å minnes de vi savner mest. Jeg har funnet glede i å plante blomster som lokker humler og andre pollinatorer til graven, så blir jeg glad av det yrende livet når jeg står der og kjenner på savnet.

En annen glede er å oppdage at kirkegården har et yrende fugleliv, jeg har sett det ene kullet med fuglunger etter det andre holde flygetrening mellom gravsteinene. 


I går møtte jeg et lite pinnsvin, en av årets årgang, som ruslet lykkelig og ubekymret rundt på kirkegården, og jeg må huske å plante tulipanløk! Så kommer hjorten også innom og hilser på, på min fineste Ruben sin siste hvileplass.

Det er høst og jeg er vemodig. Men jeg er i og med livet, og høsten legger sitt teppe av lav gylden høstsol trøstende rundt meg. Da kan jeg også kjenne at jeg gleder meg til våren som skal komme. 

Rissa tridactyla/ krykkje
Takk for at du kom innom!14 kommentarer:

 1. Hei Marit,

  Ja dette året må ha vært helt forferdelig for deg, og jeg kan bare gjette på hvor grusomt det må ha vært.
  Livet trenger seg på ja, og det er jo godt det også på en måte. Livet går videre uansett.
  Vakre bilder som alltid!
  Klem fra Marit

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit og takk for trøstende ord. Jeg tror vi er skrudd sånn sammen, at vi stort sett klarer å gå videre i livet, selv når det aller verste skjer.

   Klem, Marit

   Slett
 2. Hei.
  Kjære deg. Å miste et barn må være det værste som kan skje oss foreldre. Livet må gå videre selv om savnet alltid vil være der. Så fint du skriver om dine besøk på kirkegården. Det kom noen tårer.
  Ta godt vare på deg.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise,
   Ja det er nok det, men likevel så finner vi gjerne styrke til å gå videre. Sånn er livet?
   Takk for trøstende ord,
   Klem, Marit

   Slett
 3. Tænk, der er gået et helt år siden din søn døde. Kan tænke mig at savnet stadig er enormt og og tomrummet på en måde ufatteligt, men synes det er flot I kunne fejre årsdagen med alle de gode minder. Jeg har arbejdet på en kirkegård og kan bekræfte at kirkegården både er en have for de døde, men sandelig også for de levende - både mennesker, dyr og planter - og vi bruger alle kirkegården på forskellige måder. Jeg synes det er dejligt du kan bringe liv ind på dit minde-sted ved at sætte planter der trækker dyrene til.

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Ulla, for dine fine ord. For meg har kirkegården blitt et sted jeg besøker enten tidlig eller seint på dagen, når det er fredfylt og lite folk. Da blir det som en grønn oase i ellers urbane omgivelser, og det gir en egen glede at det er et yrende liv der både på dagtid og på natten. En trøst, kan du si. Og et sted man kan sitte og la små og store tanker komme og gå.

   Klem, Marit

   Slett
 4. Huff. Så trist å gjenlese. Ord blir fattige.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, kanskje er jeg vel privat, men det var litt godt å sette ord på følelsene. Takk for at du tok deg tid Martin.

   Slett
 5. En god og fin beskrivelse av sorg.
  Godt at det også er noe å glede seg til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for fin respons, noen ganger er det godt å sette ord også på sorgen, så vel som gleden.

   Slett
 6. That is a beautiful tribute and I'm so sorry for your loss. The devastation must tear you open at times. But the happy memories must be preserved and celebrated at all times.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you Lydia, for your kind words.

   Slett
 7. Livet trænger sig på - det er er godt udtryk, for ganske stille og næsten ubemærket konfronteres sorgen med små strejf af livets solside. Det er som altid en serie meget smukke billeder, der ledsager din tekst. Jeg falder især for billedet af sanglærken. Den lille gråbrune fugl, der hænger højt deroppe og synger så smukt, er landet på en grøn plet. Jeg tror, den tog en solstråle med herned.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elan,
   Takk for gode ord, om livet, sorgen og gleden. Jeg er selv veldig glad i disse bildene av sanglerken, særlig det første. Dette er bilder tatt på våren i et fuglereservat utenfor Bergen.

   Hilsen Marit

   Slett