torsdag 23. september 2021

 

Eventyrlig møte på Dovre.


Endelig var det vår tur til å reise til vakre Dovrefjell nasjonalpark! Høstens vakreste eventyr? For høst på fjellet var et fargerikt skue. Rødt, orange og gullgult og alt bundet sammen med vakker hvit reinmose.


Ovibos moschatus/ moskusfe ved Svånåtindan.Og denne deilige reisen, som ble et lykkelig alternativ til vår planlagte tur til Svalbard, hadde mer en vakre farger å by på! For i godt lag med andre fotografer fra Biofoto Hordaland skulle vi endelig få treffe selve Dovregubben.
Denne store lille kjempen, som kan veie nærmere et halvt tonn men ikke måler mer en maks 1,5 meter fra topp til tå, bor i fjellene her. En gang var den å finne i store deler av Eurasia, i Norge fantes den fra 30-100.000 år siden, og den har siden 1931 blitt gjeninført med dyr fra Grønland.


Og for et flott dyr! De rusler rundt i matfatet og dyrker familielivets gleder, vi traff både små og litt større grupper. Når vi hentet frem tålmodigheten og satt oss godt til rette ble vi ikke sett på som noen trussel og vi kunne oppleve å komme tett på dyrene.Mektige små kjemper fra en svunnen tid, som viste stor omsorg for hverandre og for flokkens små kalver spesielt. Det var gjerne en han, noen hunner og årets og fjorårets kalver.Vi opplevde fars amorøse tilnærmelser, for det var den tiden på året, og unge beilere som vurderte muligheten for å nedkjempe familiens okse og vinne både prinsessen og halve Dovreriket. Men på vår vakt ble det meste løst på fredelig vis.


To dager med lange turer i fjellet medførte både krampe, gnagsår og litt kneplager, men vel verdt det spør du meg! Jeg gleder meg allerede til nye moskussafarier til Dovrefjell.Jeg ønsker god helg og en vakker høst!
 

XXX

29 kommentarer:

 1. Fantastisk, både flora og fauna!
  Har selv sett moskus på Dovre, men slett ikke på så nært hold. Trodde det var fali'.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, ja dette var en ny og spennende opplevelse for oss. Vi var heldig å ha med vår egen guide, som har lang erfaring med både fjell og moskus, så vi oppførte oss pen og kom aldri i noen farlige situasjoner :-)) God helg!

   Slett
 2. Amazing looking animals. They look like living fossils! Beautifully photographed.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you, yes they are beautiful and yes they ar living fossils :-)) It was magical to meet them in their right element!

   Slett
 3. What a thrill to see live Musk Oxen in the wild. Great photos.

  SvarSlett
 4. That creature not only looks dangerous it actually is pretty dangerous. Very brave for you to go that near them. Kudos! For the Photography too.

  SvarSlett
  Svar
  1. They can definitely be dangerous, if you do not behave properly, we had a guide and felt quite safe :-))

   Slett
 5. Hei Marit

  Så fine bilder av moskusen på Dovre. Så synd med deres planlagte tur til Svalbard, men da ble jo dette en god erstatning.
  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit! Takk, ja dette var veldig kjekt og det var også en god erstatning for den avlyste turen :-)) God helg!

   Slett
 6. Skønne billeder fra en anstrengende(!) tur. Tænk at komme så tæt på de vilde moskusokser, som nærmest ser ud som om de er vokset op af fjeldet og den smukke vegetation. - Og endelig fik jeg Dovregubben at se, endda med hele sin familie!
  Dejlig erstatnings-tur for Svalbard, trods vabler og ømme ben...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ulla,

   Tusen takk, ja dette var magisk og veldig spennende :-)) Vi satt oss ned og ventet, så kom de nærmere og nærmer da de ikke følte oss som en trussel, men de kan også være farlig så vi var forsiktige. Kan anbefales! Best på høsten med fine høstfarger! Og vi var i siste liten, for nå snør det på Dovre!

   Hilsen Marit

   Slett
 7. Greetings and Salutations! Oh my goodness. This trip was totally awesome. You saw Dovregubben plus the whole family. Enjoyed this post soooo much! Colors of Fall are beyond spectacular with the mountains as background. Thank you.

  SvarSlett
 8. Vakre bilder fra en kortreist tur:-) Utrolig flotte dyr, og det må være en opplevelse å komme så nær.
  Skjønner at det er verd gnagsår og vonde knær!!
  Takk for at du tok oss med på turen./Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det blir jo betraktelig kortere enn til Svalbard :-)) Heldigvis hadde vi fint vær og opphold, denne helgen snør det på Dovre..

   God helg til dere!

   Slett
 9. Underbara bilder och så fint fångat både djuren och fjällets färger så här års. Det är en upplevelse som står på önskelistan - Dovrefjäll och myskoxar.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Carina! Du må realisere ønsket om å besøke Dovre! Det var helt fantastisk flott med moskus og høstfarger :-))

   God helg!
   Marit

   Slett
 10. Hello Ranten,
  The mountain views are beautiful, the colorful mosses are so pretty. The Musk Oxen are a wonderful animal, your photos are amazing too. What a fantastic trip and a great post. Thank you for linking up and sharing your post. Take care, enjoy your weekend. PS, thank you for leaving me a comment.

  SvarSlett
 11. Hello,:=) Spectacular images of the Musk Oxen in the mountainous region of the National Park. The mosses are colourful and all images are well photographed. I enjoyed my visit very much.:=)

  SvarSlett
 12. The musk ox are just the neatest creatures. They look like something from years ago...maybe even prehistoric. How wonderful to get to see them and I've glad you shared the photos. I'll probably never get to see one!

  SvarSlett
 13. Hvor er der en smuk natur på Dovrefjell. Naturen er mester i farvesammensætninger.
  Det må have været spændende at komme så tæt på de store dyr, at i rigtig har kunnet betragte deres måde at være på. Men det må også have været lidt nervepirrende, når de kom tæt på, de er vel ikke helt ufarlige.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna,

   Ja det var fantastisk å komme så pass tett på disse mektige dyrene, og det er rett som du sier det var både spennende men også litt nervepirrende :-)) Det var en gang jeg måtte trekke meg unna, og det var fordi det var 2 hanner som utfordret hverandre og jeg var redd for å komme i mellom, men ellers følte jeg meg trygg. Vi hadde med egen kjentmann som guidet oss og lærte oss hvordan vi skulle oppføre oss, så alt gikk veldig fint! De har en toppfart på 60 km i timen så det beste er å holde en lav profil, å løpe fra dem er umulig :-))

   Hilsen Marit

   Slett
 14. Awesome shots, wow! I like the subject and the surrounding beauty.

  My latest post:
  https://craniumbolts.blogspot.com/2021/09/brief-visit-to-kaikondrahalli.html

  SvarSlett