lørdag 25. juli 2020


Svalbard – et lykkelig gjensyn!
Sånn kan det gå, at når en dør lukkes, ja så åpnes en ny. Eller skal vi si hell i uhell? For etter som den ene reisen etter den andre ble avlyst eller utsatt, grunnet stengte grenser og reiseforbud, så fikk vi gledelig nok et spennende tilbud vi ikke kunne takke nei til.

Ursus maritimus/ isbjørn/ polar bear

Svalbard, et av våre favorittreisemål, åpnet opp for norske reisende og en av våre favoritt ekspedisjonstilbydere tok kontakt og gav oss et kjempetilbud. Vi var ikke vanskelige å be! Klart vi ble med!


Dette var jo en helt spesiell ekspedisjon på flere måter. Origo som var ekspedisjonsskipet vårt var eneste skipet som var klar for tur i Longyearbyen. Vi hadde bokstavelig talt havet rundt Svalbard for oss selv!


Rangifer tarandus platyrhynchus/ svalbardreinVi var også noen av de første turistene som ankom Longyearbyen, og vi slapp trengsel på flyet og alle de turistene som normalt ville ha fylt opp byen. Klart en ulempe for de som lever av turisme på Svalbard, men deilig for oss som var på jakt etter dyre- og fugleliv, for nå kunne vi oppleve dette midt i sentrum av byen.

Stercorarius parasiticus/ tyvjo


Jeg simpelten elsker Svalbard! At vi nå fikk denne uventete anledningen til reise tilbake i år ga oss også muligheten til å oppleve en ny årstid på Svalbard. Sist vi var på besøk, i månedsskiftet april/mai 2019, var alt dekket av snø og is. Nå var det sommer og nesten ikke til å kjenne seg igjen.

Opp av grus og sand dukket det opp et vell av arktiske blomster! En ekte rockgarden! Nakne fjell kneiste majestetisk mellom isbreene og på havet lå pakkisen. Og på pakkisen ventet spennende møter med kongen av Arktis, isbjørnen!
Vi skjønte vår besøkelsestid og la inn 3 dager i Longyearbyen før selve ekspedisjonen startet. I etterkant av turen innså vi at vi gjerne skulle vært enda lenge! Umettelige på Svalbard!Erignathus barbatus/ storkobbe/ bearded seal
Dette innlegget byr på litt av alt vi møtte på vår tur rundt Svalbard, dvs helt rundt kom vi ikke pga mengdene med sjøis og pålandsvind. Så i stedet for å reise nordover slik det var planlagt, gikk turen til østsiden av øyen.
Det var på mange måter et heldig valg. Mest magisk var møtet med binnen med to 7 måneders gamle unger, altså årsferske. Vi lot båten ligge ved iskanten mens vi andektig nøt synet av den lille familien som uaffisert styrte med sitt. Vi holdt god avstand sik vi er pålagt, men etter en stund tok nysgjerrigheten over og bjørnene kom nærmere og nærmere båten. Vi holdt pusten!


Isbjørner generelt og ungene spesielt, kan være veldig nysgjerrige! Vi var nok den første båten og de første menneskene disse små hadde truffet i sitt liv. Kanskje ville de bare se hvem vi var? Kanskje lurte de på om vi var spiselige? Redde var de i alle fall ikke! Jeg får gåsehud bare jeg tenker på dette helt spesielle møtet…
Magisk var også møtet med fjellreven med sine 3 valper. Først litt engstelig, for disse valpene har nok heller ikke sett mennesker før, men etter hvert bare nysgjerrige! Da var det lek og moro i søskenflokken og utforsking av området rundt hiet.Vulpes lagopus/ polarrev (fjellrev)/ arctic fox

Vi møtte også storkobbe, grønlandssel, hvalross og svalbardsrein. Alle håp og forventninger til turen ble oppfylt og vel så det! Å få oppleve dette sårbare og unike området og dyrelivet er en gave og vi føler oss veldig privilegert!
Her deler vi litt av opplevelsene vi hadde, og det kommer sikkert nye innlegg fra Svalbard ut over høsten. Håper du liker bildene!Odobenus rosmarus/ hvalrossOm du ikke har lest om forrige turen vår kan du gjøre det her;
Vi ønsker fortsatt god sommer til deg!XXX


23 kommentarer:

 1. Hei Marit,

  Så flotte bilder fra Svalbard! Isbjørner er så fine å se på, og det må jo være litt av en opplevelse å se de i levende live.
  Polarreven er kjemoesøt :)
  Ha en fortsatt god sommer!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit! Ja det er en ubeskrivelig opplevelse å være så nær disse ville isbjørnene. Veldig spennende og helt magisk! Fin ny uke til deg!

   Slett
 2. What a great holiday you had and so wonderful animals!
  I believe you enjoyed your time.
  Thanks for sharing!

  SvarSlett
 3. I'm so glad you were able to go back to Svalbard and so happy for you that you had such a memorable time! The photos are wonderful. Svalbard is such a magical and addictive place! Take good care and I hope you post more pictures of this trip later on.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Sophie! Thank you so much for the nice comment! It was a magical trip tour and we are so glad we got the offer from Roy and Ole!

   Slett
 4. Hei Fru Ranten

  Lækre billeder - som altid!
  Ja, i disse mere usikre tider er der også tilbud og muligheder - for os der er årvågne:)

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! Takk, ja vi var heller ikke så vanskelige å be ;-)) Ha en deilig ny uke!

   Slett
 5. Hei!
  Jeg liker bildene dine veldig godt. Spennende å komme inn i en verden jeg aldri har sett med egne øyne. Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk Anne! Ja dette er jo et spesielt reisemål :-)) Ikke alle vi kjenner som ville valgt det samme ;-D

   Slett
 6. Spectacular shots of the polar bears and other animals. What an adventure!!

  SvarSlett
 7. Herlighet....for noen bilder.....igjen !

  SvarSlett
 8. På Svalbard har jeg aldri värt men det er en dröm jeg har å reise dit! Du verden så mye fint dere fikk se!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nora! Jeg virkelig anbefale en tur :-)) Dette var jo en fotoekspedisjon, men det er mange andre reisemåter, som feks med Hurtigruten. Vi har vært der 2 ganger og vi får aldri nok :-))

   Slett
 9. Fantastiske bilder. Har bare vært på Svalbard om vinteren en gang, men på sommeren får du det fantastiske lyset. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingeborg! Nå var det jo lyst hele døgnet, så vi som når vi kunne og var hele tiden klar for å hoppe i klærne dersom det dukket opp spennende dyr :-)) Like gjerne på natten som på dagen! Fin ny uke!

   Slett
 10. Underbara bilder av djur som vore fantastiska att se i verkliga livet. Isbjörnsbilden den första - underbar. Undra kan man om de är nyfikna ungarna men det är nog inte värt att undersöka.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Carina! Det var magiske møter vi opplevde der ute i isen! Vi var på trygg avstan på båten, isbjørnmat har vi ikke lyst til å bli :-)) Alt vel til deg!

   Slett
 11. Hi beautiful photos of Spitsbergen, I love them. Greetings Caroline from the Netherlands.

  SvarSlett