tirsdag 24. september 2019


Svalbard – Vakkert og tøft!
Du synes kanskje at ordforrådet er fremstår som litt begrenset? Av og til er det enkle det beste?! Svalbard viste seg frem på sitt aller flotteste og bød på spektakulær natur og spennende dyreliv. Vakkert!
Turen med M/S Origo startet fra havnen i Longyearbyen og på dekk satt en forventningsfylt gjeng fra Norge, Sverige, USA og England. Selv om vi svensker og nordmenn ikke har problem med å forstå hverandre foregikk det meste likevel på engelsk. Så kunne alle delta i praten. Vi nordmenn var, som vanlig på denne typen reiser, i mindretall. Vi to!Cepphus grylle/ teist/ black guillimot
Første stopp og eneste tur på land var i den Russiske gruvebyen Barentsburg. Her var værgudene med å forsterke inntrykket av forfall og kullstøv over alt. Men vi fikk en liten tur i historien. Vi prøvde også å komme inn til gruvebyen Pyramiden, som fremstår som en spøkelsesby i dag, men på grunn av mye is måtte vi gi opp.Vi dro videre nordover i dette magiske landskapet av is og steile fjell. Vi gjestet Kongsfjorden, og seilte forbi Ny-Ålesund. Her bor det folk hele året. Vi passerte også mange små fangsthytter. Det er ufattelig at folk bodde i disse små hyttene gjennom hele vinteren og gjerne gjennom flere fangstsesonger?
Rissa tridactyla/ krykkje/ black-legged kittiwake


I fjordene helt nord møtte vi hvalross som lå på isflakene. De lå 2 og 2 og vi trodde det var han og hun hvalrosser men Sophie på Terre&Mer - Voyages forteller at det sannsynligvis er en mor med kalv. Den største var veldig omsorgsfull, så det kan jo godt stemme? Hvalross gikk rett opp på favorittplassen hos denne fruen!

Odobenus rosmarus/ hvalross/ walrus
Til slutt møtte vi iskanten og vi gjorde vendereis. Første isbjørn traff vi i Van Milenfjorden, så en til i Hornsund og i løpet av turen traff vi 4 voksne og en årsgammel unge.


Ursus maritimus/ isbjørn/ polar bear

Isbjørn er ikke redd oss. Tvert i mot så er den nysgjerrig og kanskje sulten? Alle bjørnene, med unntak av ungen, hadde GPS sendere på seg, som er en del av forskning på dyrene. Og du! De har blå tunge!Mye av spenningen på turen var knyttet til jakten på isbjørn. Vi var alltid noen på dekk eller i styrhuset som brukte kikkert og kamera for å finne den hvite isbjørnen på den hvite isen! Sikkert noen vi ikke så også?Larus hyperboreus/ polarmåkeEt spesielt møte på isen. Denne hvalrossen var diger! Isbjørnen gikk en runde rundt den før den tuslet slukøret sin vei.. Det gjelder å innse når man har møtt sin overmann?
Reinsdyr så vi rett som det var. Når vi kom hjem og så på bilder så vi enda flere. Vi så også fjellrev, eller polarrev, men da bare på avstand.Vulpes lagopus/ fjellrev/ polar fox


Båtlivet bød på blikkstille vann med speiling av turkise isbreer så vel som heftig sjøgang og som kjentes godt i mageregionen. Begge deler spennende på hver sin måte?! Vi var aldri utrygg!
Vi ble godt bevertet av den svenske kokken og det rant vel på noen kilo? Innimellom mat og fotografering rakk vi også å få med oss spennende foredrag. Turens fotograf, Hans Strand, delte gode råd og viste flotte landskapsbilder. Som en bonus var Tom Svensson, også fotograf, med på turen. Han fortalte om sitt arbeid for å avsløre krypskyttere i Afrika. Sterke historier og rørende bilder.
Vil vi tilbake? Klart vi vil!
Det aller beste lyset er jo på vinteren!
Og så er det jo fuglelivet om sommeren! Og vi vil jo gjerne treffe polarreven på ordentlig!
Men før vi kommer dit hen er det andre spennende reisemål på kalenderen.En reise om gangen?!
Fin ny høstuke ønskes dere alle!Fulmarus glacialis/ havhestXXX
36 kommentarer:

 1. This is wonderful! Beautiful amazing pictures. I do hope you can come back. Thank you so much for sharing.
  I read the text using Google translate so I may have misunderstood bits of it, but I think the two walruses at the start are a mother and her young (smaller, darker skin and no tusks).

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Sophie! Thank you! Maybe we meet on a boat on Svalbard ?! We will probably go back, but not next year. I was pretty sure it was a female and a male, but I don't know for sure? Thanks for the information! Either way, it was the loving care between them that made them the favorite animal of the trip :-))

   Slett
 2. A wonderful unknown (for me) world. Love the animals and the landscapes.
  Just last week I have seen a documentary about the ghost city of Pyramiden.

  SvarSlett
  Svar
  1. After all, we've only seen Svalbard on television, and the trip exceeded all expectations!

   Slett
 3. Hei Marit! Lyset der er helt nydelig, og isbjørnene ser ut som de kan spises opp, eller var det kanskje motsatt? ;)
  Det må være fantastisk å se disse uvanlige dyrene så tett på. Flotte bilder! Ha en fortsatt fin uke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit! Lyset var helt magisk! Det var som om lyset kom ut av isen og snøen! Helt klart motsatt ;-)) Det var nok vi som sto på menyen?! Fin uke!

   Slett
 4. Hei Fru Ranten

  Imponerende landskab - og med Barentsburg også et helt specielt kulturlandskab.
  Isbjørnene ser jo søde ud - og du fik super nærbilleder, Men de kan da vist være farlige;)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! takk, ja Barentsburg er jo et historisk sted og ganske spesielt. Her viser jeg bare et lite utvalg av bildene jeg tok der. Været, våt snø på grensen til regnvær var med å lage en litt tung og dyster stemning. Men folkene som bodde der var veldig hyggelige :-)) Isbjørnen så på oss og slikket seg rundt munnen med den blå tungen sin ;-D Alt vel til deg!

   Slett
 5. Underbara naturbilder som alltid men nog känns Barentsburg som en deprimerande plats när jag tittar på bilderna, kanske beroende på vädret?
  Ha det gott!
  Birgitta

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Birgitta! Takk så mye :-)) Barentsburg er spennende sånn historisk men all gruvedrift er vel deprimerende nå med alle klimaendringene. Ja sidelengs våt snø hjelper ikke på inntrykket..Norge har jo også hatt gruvedrift på Svalbard. God høst til deg!

   Slett
 6. Fantastisk natur! Og flotte bilder av fuglelivet, men det at isen smelter og forholdene for dyr og fugl endres er ganske foruroligende...
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Eirin! Ja det var så vakkert at jeg fremdeles får gåsehud av å tenke på det :-)) Usigelig trist og skremmende med klimaendringene, vi kjenner på en klump i magen... Alt vel til deg!

   Slett
 7. Hei.
  For noen fantastiske bilder. Og se det landskapet og det lyset må ha vært fantastisk.
  Isbjørnene kan være skumle. Var det ikke skummelt å være så nærme? Flotte bilder av flotte dyr.
  Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Hanne-Lise! Tusen takk :-)) Det var en opplevelse for livet! Isbjørner kan være veldig farlig men denne var på isen og vi var på båten på vannet, så det var veldig trygt :-)) Selv om den kom så nærme at det bare var plass til halve bjørnen på bildet.. Fin høsthaging!

   Slett
 8. Wow, awesome scenic captures. I love the gulls, kittiwake and the walrus. The Polar Bear images are just amazing. Great post and photos. Enjoy your day, wishing you a happy weekend ahead!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Eileen! Thank you! It was a dream place for us who love to take pictures :-)) Happy weekend!

   Slett
 9. What a treat, a beautiful forbidding landscape and a chance to see polar bears in the wild and an encounter between a bear and a walrus. Great post!!

  SvarSlett
 10. Smukke billeder! Hvor må det have været spændende at se isbjørne på så nært hold. De ser så søde ud, og man forstår ikke, at de er blandt verdens allerfarligste rovdyr. Der er en smuk farveskala på billederne, ikke mindst den turkisblå is er betagende.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna og tusen takk :-)) Jeg kjente det i magen, sånn rent fysisk, når isbjørnen kom rett i mot og så direkte på oss, og ja de er jo farlige om man ikke tar forholdsregler :-)) Vi var aldri i noen fare da vi hele tiden var trygt ombord i båten.

   Slett
 11. Fantastiske bilder. Lyset om vinteren er spennende. Tenk å ha blikk-kontakt med isbjørn, ikke bare en, men flere. God natt! Anne

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anne! Lyset var magisk og det er nok enda flottere tidligere på året, men også mye kaldere :-))

   Slett
 12. Beautiful images - looks way too cold for me but I love the birds and polar bears.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you Carol! You just have to dress for the conditions!

   Slett
 13. WOW!Kjempeflotte bilder! Takk for titten!
  Anita

  SvarSlett
 14. I'm speechless! Such an incredible area and wonderful photography. WOW!! Love the polar bear shots and the walrus shots. I don't know how you manage to get such amazing close-up shots.

  SvarSlett
 15. Wow - fabulous shots! Can't believe you got so close to the polar bear and the walrus! Beautiful.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Lady Fi! We were quite close but safely aboard the boat!

   Slett
 16. Thank you for the tour! Absolutely wonderful!

  SvarSlett