tirsdag 17. september 2019


Hekta på Svalbard
Noen bare blir det. Helt hekta. Kjærlighet ved første blikk. Livslang.


Jeg tror nok jeg ble forelsket allerede på flyet. For vi fløy mot lyset. Som en møll mot utelampen fløy vi inn i midnattssolens rike langt mot nord.
Er Svalbard for pyser? Man kan undres? Må man være jeger med gevær over skulderen og rim i barten for å virkelig driste seg ut i dette kalde, og til tider forblåste og veldig veldig barske isødet?
Svaret blir et rungende nei! For ikke er denne fruen av det tøffeste slaget. Tvert i mot er vel nærmere sannheten? Men eventyrlysten er det ingenting å si på? Og den kan man komme langt med. Her snakkes det jo ut fra erfaring for dette er ikke det første isødet vi har besøkt de siste årene.
Vi fikk et tilbud vi ikke kunne si nei til og i løpet av 5 minutter hadde vi satt Svalbard på kartet og oss på flyet (..) Fullt så fort gikk det jo ikke men på impulsen var vi på vei nordover i slutten av april.
Byen, som jo er veldig liten, inneholder både spenstige nybygg så vel som spor av gammel gruvedrift. Ellers var trafikken dominert av snøscootere i stort antall, og selv om vi møtte noen sledehunder i byen så var de ikke mange.
Store var forventningene og de ble aldri gjort til skamme! Heldigvis, får vi vel si, var det overhengende fare for flystreik som igjen fremskyndet reisedatoen og gav oss et ekstra døgn i Longyearbyen. Den tiden brukte vi godt!Midnattssolen i seg selv var ikke akkurat noen varmekilde. Vi reiste fra ca 20 varme grader i Bergen og endte etter hvert opp med nærmere 20 minus. Dagene i Longyearbyen ble nemlig etterfulgt av 1 uke på sjøen hvor vi dro nordover med båten M/S Origo.

Rangifer tarandus platyrhynchus/ svalbardreinLongyearbyen er et sånt sted på jorden hvor du kommer i snakk med folk. Er noe med det arktiske klimaet kanskje? Byen i seg selv er veldig spesiell med sine modulbygg og lekre farger. Naturen er jo rett utenfor stuedøren, eller hotellrommet, og du må ikke bli forskrekket om det står et reinsdyr på trappen!
Disse ybersøte små reinsdyrene på Svalbard. Vi så dem jo langs fjordene fra båten, både på fjellplatåer og nede ved sjøen. Men det var i Longyearbyen vi fikk nærkontakt.Av andre lykkelige øyeblikk var møtet med svalbardrypen. Også den i "urbane strøk" Dvs like utenfor bebyggelsen. Det ble et uforglemmelig møte, ja faktisk et første møte med rype. Med unntak av den som hadde gått i den sorte gryten (..)Turen var med Zoom Fotoresor, de har vi tidligere besøkt Grønland sammen med. En viktig årsak, i tillegg til prisen, var at fotografen Hans Strand skulle delta. Han tar helt fantastiske bilder og han delte kunnskap både på dekk og med foredrag på kvelden.
Reisen videre får komme i et eget innlegg?
Her er det lovet temperaturen opp til 20 grader i slutten av uken!

Vi ønsker alle en fin høstuke! XXX

34 kommentarer:

 1. Hei Fru Ranten

  Imponerende!
  Kan godt forstå du sagde ja til denne tur til Svalbard.
  Flotte billeder - og længere nordpå næste gang??

  Ha en dejlig dag

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Karsten! Takk, det var jo et drømmested for en fotoentusiast :-)) Ja i neste innlegg fra Svalbard blir det is og isbjørner! Ønsker deg en deilig aften!

   Slett
 2. This is lovely and I really understand the effect Svalbard can have on some people. If you want to return (I'm sure you will) try to come a little bit earlier, when there are still some winter lights in the morning and evening. They are so delicate and beautiful. Looking forward to the rest of the trip! Take care. Sophie.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Sophie! You've been there several times, haven't you? We want to travel both in winter and summer, for the light and for the bird life :-)) All the best! Marit

   Slett
  2. I've been there once in early September with Hurtigruten some years ago, and twice in winter (late March/early April) on board Origo (and I'm booked again for 2021!). It is a very special place in every season!

   Slett
  3. You really are in love with Svalbard! We know the light is magical in winter. It is recommended by everyone :-))

   Slett
 3. Hei Marit!

  Fantastiske bilder! Nydelig med reinen liggende i snøen, og rypene. Det må ha vært litt av en opplevelse. Min bror var der for to år siden og tok masse bilder. Det er et tøft landskap der ute :)
  Ønsker deg en fin dag!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Marit! takk :-)) Ikke vanskelig å finne gode motiver på Svalbard! Mer kommer :-)) Fin ny uke til deg!

   Slett
 4. Amazing. That is a wonderful unknown world for me. I am fascinated, enchanted, by so much beauty.
  Thanks for sharing these photos.

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you! Unknown to me also until this year, but now I just want to return!

   Slett
 5. Vidunderlige billeder fra isbjørnenes land. Men jeg kan se, at I så mange forskellige dyr. Mon ikke vi får en isbjørn at se i næste indlæg😉.
  Du må også have en god uge!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elna! Takk :-)) Jeg kan love isbjørn i neste innlegg fra Svalbard!

   Slett
 6. Fotomotiver i alle retninger.
  Svalbard ble dannet for deg Ranten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Panorama :-)) Herlig! Ja vi er nok mange som finner drømmemotiver på Svalbard ;-))

   Slett
 7. What a great trip you had. I am not sure I would plan a vacation there but I would go just to see what it is like. I love the Reindeer photos.

  SvarSlett
 8. Thank you Yogi! Can be recomended!

  SvarSlett
 9. You go on the most amazing photo-adventures!! Wonderful post, and looking forward to more photos from the north!

  SvarSlett
  Svar
  1. Yes it was a real adventure! Thank you :-))

   Slett
 10. Svar
  1. Quite rich, it was beautiful but cold!

   Slett
 11. Hello, it is cool to see the reindeer, grouse and the dogs. The mountain views are just fabulous! What a awesome trip, looks very cold though. Have a happy day, wishing you a great weekend ahead.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Eileen! It was a real adventure! Beautiful with the ice and snow covered landscape :-)) Happy weekend!

   Slett
 12. Wonderful landscapes, amazing places, we travel whith your photos.
  Thank's for sharing these great photos.
  Maria

  SvarSlett
 13. Amazing shots of Svalbard! Love those reindeer shots.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hi Lady Fi! The reindeer were very beautiful :-))

   Slett
 14. fascinating landscapes and wildlife.

  SvarSlett
 15. Wow - what a remarkable looking place. I am in tropical Darwin, and it is very, very different to your pictures! I love the snow - and hope to see some more soon!

  Cheers - Stewart M - Darwin, NT, Australia

  SvarSlett
  Svar
  1. Thank you Stewart! We really live on the opposite side of the globe :-)) Cheers!

   Slett